Thursday, August 29, 2013

D.O.R.I.S. Destroyer Double Imperial Stout

D.O.R.I.S. Destroyer Double Imperial Stout. pdl 0,66 l. alc 10,5 % Liigimääratlus: Russian Imperial Stout

Tootjainfo: "This extreme Double Oatmeal Russian Imperial Stout will overwhelm, satisfy, and destroy your taste buds like no other!! D.O.R.I.S. is even darker, hoppier, and stronger than our gold medal winning B.O.R.I.S. The Crusher Stout.  Dry-hopped  and first wort hopped with the finest American hops for a great Imperial Stout experience! Enjoy the darkness!"
Stout. 100 puntki ratebeeris ja 94 beeradvocate järgi - absoluutne tipptase!!!

Alustada tuleb selle õlle puhul algusest ehk nimest ja väljanägemisest. Suurel pudelil pruulikoja konn ... see on selge. Aga MIDA tähendab "Double Imperial Stout"??? OK, on stout. Jah, on olemas erakordne asi ehk Imperial stout. Aga Double Imperial Stout? Kas see on üldse enam õlu või puhas unistus soomusrongist pudelis? Triple-Stout?

Ja siis veel - kirjutada "stout" nii, et tähed on moodustatud sirpidest ja vasaratest? Kas see on siis ikka Russian, või hoopis Soviet? :)

Oisasinder, ootused on kõrgel kruvitud, kas teate! Kui lugesite ehk sama tooja BORIS the Crusher kirjeldust, siis ... Gambrinus on kergelt mures, kas nüüd jätkub ikka sõnu, et veeeeeel hullemat asja kirjeldada.

Aga olgu, asutagu asja kallale. Plumps ja mulks. See mis siit pudelist väljub, pole siit maailmast pärit! Lausa mustjaspruun vaht paneb veidralt luksatama - kuidas see võimalik on? Värvus. Hmm. Misasi? Kuskohas? See ei ole värvus ega isegi mitte selle puudumine. Totaalne värvi-vaakum, ma ütleks. Kui seda saaks õlle kohta öelda, siis ma klassifitseeriks lausa sinakasmustana. Sihukest värvi võiks näha ilmselt Tutanhamoni hauakambris vahetult peale selle kinnimüürimist.

Aroom sunnib ninasõõrmeid võbelema nagu Raamatus teatud naisterahval Šveiki hindavalt vaadates. Tiinet täiust, meelast ahvatlust ja kehastunud pattulangemist uhkab klaasist lausa meetri peale. Heldus küll ... miks küll sellelaadset lõhnakuuske pole välja mõeldud ... aga õige, siis ei saaks ju rooli keerata, sest juba see lõhn teeb purju! Lausa ei tea, kustotsast alustada - Kohvi, no mõistagi kohvi ja seda mitte lihtsalt pulbrina, vaid lausa kopi luwaki kohvist tehtud liköörina, aga seda on segatud veel röstmandlite ja veinimerre uppunud rosinakoormat vedanud laevaga.

Esmamaitse mõjub kui keiserliku pagari joobnud vallatus. See vahva mees on seekord liiale läinud oma fantaasialennus, kasutades kaeraküpsiste valmistamisel üle mõistuse palju kallist kirsilikööri.Tihe ja nätske, kergelt kõrvetav ja põnev ... kuid kas ka normaalne?

Keskmaitse paneb aga lausa punastama - justkui oleks kogemata pealt kuulnud seda, mida veinilao hoidja sosistas kõrva virtinale. Kehakas laomees lubas kohale tuua terve liuatäie magusas veinid leotatud kuivatatud viigimarju ning serveerida neid šokolaadinastoika kastmes, pakkudes kõrvale keisrihärra parimat kohvilikööri.

Kuid ega siis järelmaitse kehvem pole - nipsakas virtina sutsab, et seda kraami saab ta iga päev. Pealegi olla pagar talle lubanud sootuks kaugelt põhjamaalt toodud murakalikööri, mida isegi keisrihärra ise harva mekutada saab.

Teate mis, see jutujärg läheb käest ära! Ei taha isegi vihjata sellele, milline maitseorgia sellest kõigest kokku saab järelmaitses. Gambrinus tõdeb vaid veidi väsinult aga õndsalt naeratades et ta on nüüd vist küll kõike näinud. Nüüd on see soomusrong pudelis tast üle sõitnud.

Mida veel? Kokkuvõtet? Ohjahh. Rongraske kehaga, nätskelt kleepja paletiga, magus-mõrkjas-magus-vürtsika-magus-hapuka buketiga ÜBERRÜÜBE RUUDUS! Oehh. järgmiseni korrani. Gambrinus on õnnelik .... norrrrrrrrrrr.
-------------
pilt siit

No comments:

Post a Comment