Monday, September 16, 2019

Nosferaator 2019


Nosferaator 2019 (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Smoked Beer" ja hinnag pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Tume suitsubock"

Jaaaa, sellel õllel on lugu! Täpsemalt ajalugu. Varasemad kodused versioonid aastast 2015, 2016 ja 2017 leiad siit. See siin on nüüd siis sama õlle ametlik tulemine.

Väike lihtne pudel, sildil must kass. Kohvipruun vaht täidab  3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt ja säravalt kastanipunane.Aroomis on esmaplaanil hapukas kirsipuine suits (ehkki tootja räägib lepa- ja pöögisuitsust), selle taga on karamelliseerumise ja kõrbemamineku piiril balansseeriv ploomimoos.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas-ploomine. Keskmaitses segunevad röstpählid, üle grilli lastud rosinaleib, täidlane kakaone pähklikreem ja šerri.

Lõppmaitse ... oi küll siin on palju iiiigatsugu asju ja maitseid ja mõtteid. Alustama peab aga mingil hullul ajel suitsu kohal hoitud heledatest hapukatest rosinatest, millele lisanduvad röstitud sarapuupähklid, nelgiõisikud ja sutsakas muskaatpähklit. 

Järelmekk loob hämmastava maitsekahvli - ühest küljest värske, klaar ja karge sügisõun, mille oled korjanud juba kahutanud hilissügisest aiamurust, teisest küljest aga vana ja tuhmunud, pikalt plekkkarbis hoitud piparkook möödunud jõuludest, millest on kõik muu peale nelgi ja vürtspipra aja poolt välja udjutud.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Superhea näide pruulmeistri vaevast, kes on selle õlle endale ennem VÄGA selgeks õppinud ning nüüd mustlasena sama täpselt teostanud võõras kojas. Ja seda enam kiiduväärne, et seesinast urbock tüüpi asja pole meiemaal varem ametlikult tehtud ... ning ega teda enam oma sünnimaalgi enam väga viljeleta.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment