Sunday, April 13, 2014

Sweet Horizon

Sweet Horizon (Nøgne Ø, Norra). pdl 0,25 l. alc 14 %vol. Liigimääratlus: imperial stout. Ratebeeri
hinnang on 97 punkti, beeradvocate pakub 81.

Tootjainfo: "Sweet Horizon is dessert for the ones with a sweet tooth. Black and velvety, with hints of sweet chocolate, fruit, coffee, licorice......... Hmmmm! But remember, this is dessert, so do not try to have dessert with it!"

See õilis rüübe algab pakendist. Valge plekkpurk, millel pruulikoja tunnus-O on ... südamekestega kaetud :) Purgi sees olev pudel on punasesse krepp-paberisse mähitud ... nosajummelküllkuinunnu! :)

Väike pudelike kannab lihtsalt valget silti, millel kirjas: "Grimstad Water, malted barley, sugar, coffee, hops, yeast. 65 IBU" Pruun vaht moodustab vaid põgusa kirme. Õlle värvus ... no kas peab ütlemagi et jubekolemust?

Aroom ... ooo ... kauged maad ja kaunid pildid, meenutused ja elamusjanu voogab siit. Portvein ja lõkkesse kukkunud kookos, rumm ja vanilje, neegritummide kaja ja tume naer, mis paneb vere müdisema. 

Esmamekk. Taevas ja põrgu, kuidas pannakse need kaks asja korraga pudelisse??? Magusalt-kõrvetavalt naudinguküllane, paheline ja täiuslik, ülevindikeeratult mõnulev. Kas see lause ütles midagi? Mulle küll. Aaaaaga et kuidagigi seda nüüd sõnastada, siis. Ohh. Las ma proovin. Melassisiirupis küpsetatud virsikud ning kohvilikööri täidisega šokolaadikommid - kas annab aimu, millest ma räägin?`

Keskmaitse. Iiiisusmaria ja karvane kurat, no kuidas nüüd siis nii saab? Šokolaadisiirupi-rummikokteil maitseb ehk umbes samamoodi? Vana rännumehe kaabu on uljalt kuklasse lükatud, kolm kohalikku lasevad valgeid silmi ja heledaid talla-aluseid tantsurütmis välkuda ja ninahäälne laul kumab koidikuni. 

Lõppmaitse. Oehh. Kas on otsa sel pillerkaarel ja tiirasel naudingul? Kui on patte, mille ees tasub kõigile jumalaile vastu hakata, siis elurõõm on number üks. Ja seda va rõõmu mahub sellesse tillukesse pudelisse kolme vaadi ja kuue küla jagu! 

Järelmekk. Kuidas peale selliseid elamusi mõistuse juurde jääda ja üritada kirjeldada mõnd masstoodetud õnnetust, mille ainus väärtus on "taskukohasus"??? Gambrinus ei mõtle siitkohalt edasi ja keskendub õnnetundele, mida võib pakkuda ka pisiasi. See siin on pisiasi. Pisikeses pudelis, pisikeste piiskade haaval imenduv mööduv ja ühekordne pisiasi. Aga no taevas küll, kas need pole hetked, mille nimel elada ja toimetada?

Kolmekordselt raske kehaga, naftataoliselt õlija paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-vürtsika-magusa buketiga KOSMILISELT GENIAALNE RÜÜBE!  Klaas vett ja soe kallistus on kõik, mida sa elult vajad!

------
pilt siit

No comments:

Post a Comment