Sunday, October 22, 2017

Frodziskie


Frodziskie (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Eisbock" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Eisgrätzer
Idea comes from old Gambrinus itself who briefly mentioned that our grodziskie “Ogar Polski” would make great distillate (either ice or otherwise) for its smoky character. It sounded like a great idea. What is better than great idea? Great idea executed, of course. We brewed 2000L of grodziskie, ice-distilled it twice and ended up with 500L of something that refuses to be classified. Grodziskie itself is rather unique and incomparable, ice distilled one is doubly so."

Nonäesiis, vana Gambrinus kah laulu sisse pandud! Pole paha, kui tsiteerida klassikuid :)

Sentimeetrine kollakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magusakas-sametine-suitsune. See suits ... noh see sobib kuidagi niiiii sumedalt ja kaunisti selle magusa põhja sisse, et kohe lust!

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja ... hmmm ... agressiivne? Mitte magus, mitte mõru, mitte vürtsikas ... aga kuidagi keeleotsa ründav ja õrnalt hapukas. Veider.

Keskmaitses see esmane kare-kore ründavus taandub mõistlikuse piiridesse nagu valvekoer, kes peremehe poolt korrale kutsutakse. Magusus, mis siia kõrvale kerkib, pole huvitaval kombel mitte karamelline, vaid lihtsalt suhkrune!?

Lõppmaitses tuleb esile hapukas marjane kõrval-lugu ja lõhnast tuttav suitsune nüanss. Mu-ma-meie, kui kenakese paarikese need kaks tegelast moodustavad! Suitsuse lõkke kohal närbunud pihlakmarjad, mis lõkke kõrval külitajale ootamatult nina ette kukuvad ning seejärel maitsemeeli üllatavad.

Järelmekk kujutab endast lõhna üks-ühele peegeldust keelepäral. Pehme, ümar, suitsune, vahtrasiirupine. Kuhu kadus see alguse kuriklähviv valvekoer ning temast sai lontkõrvne parim sõber, kelle karvad lõhnavad sügisese aiasuitsu järele?

Oi pagan kui mänguline! See õlu jääb meelde ... ja kas teate, KUI suur väärtus on sellel asjaolul! Eesti õllenohikud ON ära hellitatud ohtra valiku poolest ja sestap kipuvad uued rüüped koheruttu uutega asenduma ning vanad ununema. Kuid see tegu on Eesti õlleturu jaoks jälle üks uus sammuke ning põhjus Lehe rahvale patsu lüüa ... ning mitte ainult selle eest, et nad vana Gambrinuse õlleloo sisse panivad :)
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment