Sunday, November 1, 2015

Spanning & Sensatie


Spanning & Sensatie (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 9,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: imperial stout ja hinnang 98 punkti!!!

Tootjainfo: "Indigrients: water, pale, oat, smoked, caramel, brown, chocolate, and roasted malts, premium and saaz, yeast cacao, chilli peppers and sea salt.
61 EBU"

Õlle nimi tõlkes - "tension & sensation"

Väike lihtne pudel, tehnilisena mõjuv sildikujundus. Tumepruun sõrmepaksune vaht on tihe, püsiv ja klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - õhkõrna punaka helgiga must. 

Aroom haarab su ninast kinni juba meetrikauguselt ning venitab selle otse klaasi sisse. Siin ON mida nuuskida! Tume ja tummine, melassi ja kakao, kohvilikööri ja mõrušokolaadi joobnustav segu sulgeb mõneks ajaks su silmad. 

Esmamekk. Ohhh jaaaa. See on ikka kohe sihuke mekk, et teisel õllel pole seda ka siis kui kolm kasti kokku panna. Mõrkjas-magusakas, tumedate ploomide ja tšillišokolaadi segune. Tihke ja sõbralik ... kuid hoiatav ... et mees siin tuleb piiri pidada! 

Keskmaitse. Kakaokreemine pehmus väidab su suu, pea, taskud ja toa. Kovhimarmelaad kirsitükikestega. Tšillihelvestega üle külvatud kuivatatud ploom. Jõmmmmakas ja soe nagu hiiglaslik kamin jahilossi suures saalis. Veidi suitsuse kaminasimsi peal seisab pudel jõuludeks hoitud šokolaadilikööri. Kuid täna segame me selle bitteriga ja laseme hea maitsta. Olgu jõulud juba täna. 

Lõppmaitse istub koos sinuga pika laua taga kamina ees, veeretab näpus vahel klaasikest, jõllitab äraseletatud pilgul sütel tantsisklevat leeki ning räägib tasasel häälel. Millest? Ah see polegi oluline.

Järelmeki melassine ja lagritsane otsmik toetub käsivarrele ja norskab vaikselt. No las ta siis puhkab, kuu ongi ammu kõrgel ja jahikoer lõõtsutab tasakesi su jalgadel. Soe on. Mõnus. Soe ja mõnus. Siia ma jään, las kõik muu ootab.

Ra-ra-rasputin raske kehaga, õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-magusaka buketiga MEGATASANDI RÜÜBE. Ah mis ma narrin, Kosmiliseks kisub see kätte. Sipsuke soola toimib alati maitsetugevdajana - pruulmeistrid, pidaga silmas! - näpuotsaga tšillit lööb su tšakrad valla ja aura helesiniseks ... või oli see nüüd tšillipunaseks? Ah vahet pole, ilgeltjubekolehea ja ausammast vääriv klaasitäis. Olgu kasvõi piiisike sambake. Täpselt tühja klaasi suurune. Ja kujuline. Sest tühjaks see klaas saab ... nii umbes poole tunni pärast. Tilkhaaval manustatav ja iga tilga järel õndsalt ohatav vedelik. Nirvaana.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment