Thursday, June 11, 2015

Monstrum

Monstrum (Pernau, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,2 %vol. Liigimääratlus: imperial porter.

Tootjainfo: "Pruulimisel kasutatud suuremas koguses erinevaid linnaseid ning pruuni suhkrut. Humalaks Sterling. Särtsu eest vastutab röstitud tšilli.
IBU 45"

Väike lihtne pudel, sildil meremadu laeva kallal. Sõrmepaksune tumekreemikas vahukiht on keskmise püsimisega. Õlle värvus - põrgupunane ... ehk siis sisuliselt must.

Arrom paneb juba meetrikauguselt naeratama - see on sügav ja raske, magus ja meelitav. Lähedalt aga ... ohsapühapüss! Isegi Gambrinuse õllekauge küljeluu tundis siin ära omaagse guaššvärvide lõhna. Huvitav kas tänapäevased guašipurgid lõhnavad samamoodi? Ja kui nüüd täpne olla, siis meenutab see suitsutatud guašši :)

Esmamekk on raske. Ei, ikka RASKE! No väga raske, ja tintjas ja keeleotsast meremao moodi hammastega kinnihakkav. Suitsune ja mõrkjas-magus meremadu.

Keskmaitse. See meremadu on ennem söönud tšillit, kui laeva kallale asuda! Mitte küll väga palju, kuid piisavalt, et see paneks laevalae kergelt kärssama ja meremehi enne üle parda hüppamist rummivaati avama. Pruuni kõrvetatud roosuhkru peal tehtud rummi vaati.

Lõppmaitse meenutab ploomiveinis leotatud leivakoorikut, mida on seejärel lõkke kohal kärsatatud. Ja lõkkematerjaliks on olnud rummivaadi lauad. Järelmekk käkerdab keelepära hooletult kokku, puistab sinna peale tšilliseemne purukesi ja hingab korra kuuma rummiauru peale.

RASKE kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kleepjalt õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-MÕRU-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga KOLEHEAMEGARÜÜBE! Ajuvabalt eripärane, kohutavalt köitev ja hunnitult meelinüristav. Manustada arsti järelvalve all!
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment