Monday, February 25, 2013

Monks Elixir


Monks Elixir (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 10%. liigimääratlus: quadrupel ehk siis eriti tihe ja külluslik belgia stiilis eil. Asja teeb eriti usutavaks see, et pruuliti seekord (jällegi) ühes Belgia pruulikojas De Proefbrouwerij.

Pruun ja tagasihoidlik kujundus ei viita millegile muule kui tumedale pudelisule. Vaht väga tagasihoidlik - vist küll esmakordselt Gambrinuse kokkupuutel Mikkelleri toodanguga - sõrmepaksune kihike kaob kiirelt suuremulliseks ning haihtub pea olematuks. Õlle värvus - kaunilt tume kirsipunase varjundiga pruun.


Aroom mõjub quadruplile ehk neljakordsele linnasekoormale omaselt külluslikult ja pärmisoojalt. Lõhnas tajud tervet sületäit puuvilju, eelkõige ahju kohal kuivatatud hapukamaid õuna ja poolnätskeks vinnutatud pirniviilakaid.

Esmamaitse tundub gaseeritult torkiv, kuid see tuleneb kangest ja pärmisest pruulisest. Esmateravuse möödudes tajub keeleots lausa liköörilikku kleepjat pehmust. Keskmaitse mõjub hurmavalt puuviljaselt, raskelt ja soojalt. Lõppmaitse mutub veelgi puuviljasemaks, seda koos tugeva linnasepehme küllusega ... nagu sööks likööris leotatud puuviljakeeksi. Järelmaitses tulevad esile juba ka õllesemad noodid, linnasele lisandub mõõdukas humalamõrkjus, värskendades üldist magusafooni.

Raske kehaga, kleepja ja puuviljasemaguse paletiga jõuline jook, mis sobib puuviljakoogi kõrvale või omaette digestiiviks raskema õhtusöögi järele. Üllatavalt "normaalne" jook Mikkellerilt, kui muidugi quadruplit võib üldse põhimõtteliseltki normaalseks nimetada.
----------
pilt siit

No comments:

Post a Comment