Wednesday, October 28, 2015

Eba-Cydonia


Eba-Cydonia (Nöösker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Eee ... kesse kirjutas RB'sse topelt-IPA? tootja ise seda teinud pole. IBU 75 selleks alust ka ei anna.

Tootjainfo: "Ebaküdoonia IPA
Mis on tõeline ja mis mitte? Kui midagi on teistmoodi, siis võib ju sellele lisada eba- liite külge. Ebatavaline, ebaharilik, ebareaalne... Ja olgu siis ka see põhjamaade sidruniga pruulitud rüübe teile parajalt ebamaine... nagu müstiline Cydonia.
Koostis: vesi, linnas, humal, pärm, ebaküdoonia."

Väike lihtne pudel, kollakas-rohelisel sildil on ilmselt nimeandva põõsa õied, lehed ja viljad. Kreemika varjundiga vaht täidab pool klaasi ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt soe merevaik. Aroom on mõrkjas-hapukas, juhatades sisse ühe Väga Hea IPA. Või noh, vähemalt lubades seda.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse ... ojaaa ... see on Väga Hea IPA. Mõrkja, hapuka ja magusaka taskaal on lihtsalt oivaline ... intensiivne, pisut odraveinile omane ja vaigune. Lõppmaitse - mõrkjas-magusakas, greibi ja kärjemee nüanssidega, sidrunheina ja taruvaigu täpikestega. Järelmeki vürtsikas õhetus sobib kui rusikas silmaauku - see on asi, mida ma igalt Tõeliselt Healt IPA'lt ootan ... surisev keelepära ja pisut heitunud maitsenäsakesed.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe. Kahju on mõistagi sellest, et nimeandja ehk ebaküdoonia jääbki vaid nimeandjaks. Niisama kui selle pruulikoja eelmine tellimuspruul - barbarissiga tehtud IPA - jook ise oivaline, kuid seda va sildilekirjutatut otsi nigu rosinat kringli seest! Minu soovitused edasiseks: kirjutage IBU sildile (IPA'de puhul eriti!), soovitavalt ka muud koostisosad. Ja ärge kartke nimeandjate puhul minna selle lisandiga üle võlli. Kui kõrvits, siis olgu ikka tunda. Kui kuusk, siis ... noh teate küll millest ma räägin :)
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment