Tuesday, August 1, 2017

Lõbus näkitar

Lõbus näkitar (Manilaiu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Liigimääratlus: Vieille Saison

Tootjainfo: "Kuiv, vürtsikas, tikri ja ananassi aroomiga hele õlu.
Koostis: odra- ja nisulinnased, humal, pärm, vesi"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Vähene valkjas-hall vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - uduselt tuhmkollane. Aroomis hüppab ninna üleküpsenud tikker, mis lööb oma hapukas-kääriva lõhnaga alguses kõik üle ja kinni, see järel tuleb aga esile vürtsikas-magusakamat nooti, milles on lausa köhakommilikku aniisi ja mentooli.

Esmamekk on keskmise kehaga ja zutsakalt hapukas-magusakas. Keskmaitse ... oi see on veider ja tore ja mitmekihiline ... alul suisa hapu, kuid siis kerib kiirelt suus lahti tuhm-töntsakas magushapukas rabarberikook. Lõppmaitse jääb samasugusele rabarberilainele, see muutub tihkemaks, kissellitaolisemaks, lisandub veidi eukalüptit vaigust üllatust. Järelmekk kõditab kurgupära alul vürtsikas-hapuka tikrikompotiga ... kuid siis kaob kuidagi tühjusesse. Vaid vähene vürtsikas õhetus jääb meenutama äsja möödunud üllatavat maitseprassingut.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga kentsakas ja mänguline kraam. Kindlasti hea, vaidlust pole. Kuid saisoniga selle sõna praegu levinud võtmes siin nüüd küll pistmist pole, pigem sellise omanäolise pale sour'iga. See kraam otse nutab pehme brie'tüüpi juustu järele.
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment