Saturday, August 26, 2017

Pime Öö Islay BA


Pime Öö Islay BA (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang pole veel välja kujunenud.


Tootjainfo: "Pime Öö Islay BA on 13,6% alkoholisisaldusega eriversioon Pimedast Ööst, mis on laagerdunud 8 kuud Islay saarelt pärit ja hoolikalt valitud Šoti viski vaatides (suurem osa Laphroaig)."


Väike lihtne pudel, mille vahakaelus ja mustjates toonides silt tekitavad kõrgeid ootusi ... noh ja eelteadmised ja -kogemused piitsutavad juba ette kujutlusvõimet.

Vähene tumepruun vahukiht taandub kirmeks. Õlle värvus - no mis te nüüd siis ise arvate, mis värvi on pime öö, mh-ah? 

Aroomis võbeleb õrn suitsune vine nagu virvatuluke. Kohvi röstimise kühvliga segatakse kuivatatud ploome. Šokolaadi ja mandli segune magus-mõrkjas aroom on väga heas tasakaalus, pisut ette peljatud viskise agressiivsuse asemel on vaid mõõdukas vihje.

Esmamekk on raske. Tihke. Portveinine? Jah pigem portveinine ja ploomikompotine kui viskine ... ja see on jube hea!

Keskmaitse. Ohhh, nüüd avanevad turbasuitsu väravad ... mitte küll ristseliti lahti talliustena, kuid sellise mõõduka ja inim-mõõtu saunauksena, milles sisenemisel pisut pead langetad. Soe kohviploomi tihkus mähib keele endasse nagu saunasoojus, pannes end veidi ettevaatlikult alguses lava alumisele istmele toetama.

Lõppmaitse. Sauna seinad avarduvad, muutuvad udusteks ja pehmeteks. Leilisahmakas vabastab seintest tõrvast ja kirsist ja lagritsast tihkust. Käsi ja mõistus otsib akent, et kõike seda leevendada ... kuid süda ütleb "ära tee" ja sa tead sisemuses, et peale esmast ehmatust läheb ainult paremaks.

Järelmekk. Leiliruumi täidab unistus jahedast jõest ja udusest luhast. Kuid see tuleb hiljem, nagu ka pikk mõtlik auramine saunatrepil, suur saunalina ümber mähitud nagu Rooma senaatori tooga. Seni aga imbub turbasuitsune kirsitubakas su kontidesse, rosinaveinine täidluse veenidesse ja portveini õilsus täidab südame.

GENIAALNE! Müstiliselt hea maitsetasakaal. Vaata vaati. Vana Gambrinus ei tea viskidest mitte muhvigi, kuid neid isendeid tahaks küll mekkida, et aru saada kuipalju on mis vaadist lisandunud. Igatahes tuleb taaskord tõdeda, et need Põhjala poisid teavad vaatimisest nii mõndagi!
--------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment