Wednesday, April 15, 2020

Stoudi ausõna


Stoudi ausõna (Karli Kräft, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,6 %vol. Liigimääratlus: "imperial stout"

Tootjainfo: "Külluslik imperial stout, tume nagu öö, kange ja hedonistlik"

Väike lihtne pudel, elegantselt minimalistlik sildikujundus. Tumepruun vaht täidab üls poole klaasist ja püsib päri kenasti. Õlle värvus - absoluuut-must. 

Aroom on ... eee ... ebamäärane. Selles mõttes et imp.stoudilt ootad külluslikk lõhnapilve, mis kleebib nina seljakarvade külge kinni, aga see siin on leebelt röstine nagu pagaripiiga, kes ulatab sulle üksikut veidi kõrbema läinud põhjaga rosinasaiakest. 

Esmamekk on seevastu palju toekam, nätskelt magus-hapu, meenutades kodust pihlaka-ploomi-nalivkat. Keskmaitse muutub röstiseks ja keelepind hakkab kihelema nagu veidi tšillist ploomikastet süües, ainult et sellesse kastmesse on torgatud ülemäära röstitud magusapoolne karaskiviil. 

Lõppmaitse on magus, täidlane, pohlaliköörilik ja veidi kõrbemaläinud vaarikamoosine. Kusjuures see on ilma suhkruta keedetud moos, milles ainus suhkrutilk tulebki sellest lisaks-valatud liköörist. Järelmekk muutub kuivemaks, kakao ja kuivatatud pihlakate seguseks, kuhu on veel juurde nõristatud jõhvikalikööri.

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magus-hapu-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga VÄGA HEA TASEME RÜÜBE. Vägagi nauditav omaette nähtusena, kuid imp-stoutide üldrivist ta väga kaugele välja ei ulatu. Hapukas pool muutab ta huvitavamaks, väga edukalt varjatud alkohol kiiduväärseks, kuid peaaegu puuduv lõhn paneb imestama.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment