Friday, June 13, 2014

English Pale Ale

English Pale Ale (Primator, Tšehhi) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: (inglise tüüpi) hele eil. Ratebeeri hinnang 44 punkti.

Tootjainfo: "A top-fermented dark amber beer with a rich hoppy aroma and the specific bitter taste of original English hops. water, barley malt, wheat malt, oats, a blend of hops"

Selgituseks - inglase jaoks on "inglise hele eil" nonsens, "pale ale" on nende jaoks igasugune pudelis olev heledam õlu, eelkõige bitter. Mandri-Euroopa ja eelkõige Ameerika heledate eilidega võrreldes on see aga eelkõige punakam ja linnaselisem, lisaks inglise humalate maalähedasemate aroomidega.

Lihtne keskmist kasvu pudel, edevavõitu sildikujundus ja fooliumkaelus teevad ettevaatlikuks, eriti medalite üleküllus sildil! Valge vaht täidab 2/3 klaasist, olles tihe ja vägagi püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne merevaik. Aroom on leebelt, aga meeldivalt karameljalt linnaseline.

Esmamekk on keskmisest kergema, lausa pisut vesisepoolse kehaga (üllatav 5%vol õlle puhul) ja õrnalt magusakas. Keskmaitse on karamell-linnastele omaselt magusakas ja leivane. Lõppmaitses lisandub veidi nisulinnaste hapukat õunast mekki. Järelmaitses jõuab kohale ka humalamõrkjus, mis on veidi puidune ja õrnalt vürtsikalt ürdine.

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga, heas maitsetasakaalus olev pretensioonitu, ehkki vägagi kvaliteetne lauaõlu. Suurepäraselt sobiv nt rostbiifi kõrvale.

---------
pilt siit

No comments:

Post a Comment