Tuesday, June 3, 2014

Yeti


Yeti (Great Divide, USA). pdl 0,355 l. alc 9,5 %vol. Liigimääratlus: imperial stout. Ratebeeri hinnang 100 punkti ja beeradvocate oma 94!!!

Tootjainfo: "Great Divide’s Yeti Imperial Stout is an onslaught of the senses. An almost viscous, inky-black brew, Yeti opens with a massive, roasty, chocolate, coffee malt flavor that eventually gives way to rich toffee and burnt caramel notes. Packed with an enormous quantity of American hops, Yeti’s hop profile reveals a slightly citrusy, piney, and wonderfully dry hoppy finish. 75 International Bittering Units (IBUs)"

Väike lihtne pudel, "vintaažne" sildike. Pudelist mulksab välja sulatõrvale sarnane vedelik, mis aegalselt eraldub tökatpruuniks sõrmepaksuseks vahuks ja sitikmustaks vedelikuks.

Aroom ... ohhhhooo ... kui paganama külluslik see on!!! MASSIIVNE - see on üsna õige sõna selle kirjeldamiseks. Superheale veele kihistuvad kolmekordse raskusega kõrvetatud linnased, mis uhavad su üle karamelliseeritud kondenspiima, rummiseguse iiriskommi ja mandlisiirupiga kohvi aroomiga. 

Esmamekk on fenomenaalne - mahlane ja raske korraga, magusmõrkjas peale selle. Keskmaitse paneb ohkima ja käsi murdma - kuhu kurat see metsmees meid tassinud on? Siin tökatmustas koopas hõõguvad seedermänni söed, mis levitavad vaigu ja tõrva maitsed ... ja samas meelitavad mahlaste mustade ploomidega, mis on kastetud mõrudaima šokolaadi sisse. 

Lõppmaitse on lausa heidutav. Kas seda õlut peaks nüüd jooma või sööma? Kliistertihke ja mõrkjas, vaigune ja tammine, tavotine ja suusamäärdene ... ei ma EI OLE neid söönud :) Järelmaitse paneb sügavalt järele mõtlema, et kas kohtumine jetiga on ikka tavalisele valgele linnavurlele eluterve kogemus? Igatahes jääb seesinane rüübe meelde kui midagi keelt kokkurullivat ja oikuratkuinauditavat!

Tavott-tiheda kehaga, tihkelt-õlijalt kleepja paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-mõrkjas-mõrkja buketiga KOLOSSAALSELT KOSMILINE RÜÜBE! Või siis amps?

---------
pilt siit

No comments:

Post a Comment