Sunday, November 2, 2014

Koyt

Koyt (Jopen, Holland) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Liigimääratlus: traditional ale. Ratebeeri hinnnang 88
punkti.

Tootjainfo: "Koyt is a dark beer with 8,5% alcohol and a warming herbal taste. The reddish-brown Koyt is the strong version of the old gruit beer."

Lihtne väike pudel, sarja tüüplahendus seekord puna-rohelises võtmes. Valge vaht täidab pool klaasi, olles keskmiselt püsiv, kuid haakides end siiski kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane. 

Aroom on võimsalt omanäoline, siin kuhjuvad rukkileiva kuivikud, kardemon, lagrits ja kadakad ... no ja veel leedripuu õied. Veidi ülejõu käiv, aga siiski mõnusalt tümakas bukett.

Esmamekk on keskmisest raskem ja veinine, magus-hapu ja leedripuine. Keskmaitse meenutab kuumenenud kadakapuust lõikelauda ja lagritsalikööri. Lõppmaitse oh tummiselt tihke, suira ja mesilasvaha segune, kardemoni ja koriandri ning rosmariini vaigune. Järlemekk toob taas esile leedripuu õite vahaja kleepjuse, piserdades selle üle kanarbikumeega.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika, ülevõimendatud buketiga ürdine überrüübe. Raskepärane klaasitäis, mille kõrvale tuleks pakkuda veel raskemat ja talupoeglikku ampsu, nt rukkileib pekiviilu ja sibularattaga.
------------
pilt isetehtud


No comments:

Post a Comment