Sunday, November 23, 2014

Préaris Grand Cru 2013 (Bourbon BA)

Préaris Grand Cru 2013 (Bourbon BA) (Vliegende Paard, Belgia) pdl 0,375 l. alc 10,5 %vol. Liigimääratlus: quadrupel. Ratebeeri hinnang 97 punkti.

Tootjainfo: "Exlusive brew: Préaris Quadrupel aged for 10 months in Bourbon barrels from Makers mark. Limited to 2700 bottles of 375ml" See pudel kannab numbrit 00131.

Keskmisest veidi väiksem pudel, ajaloolisusele rõhuv sildikujundus, traatkinnisega kork ja viskivaadis-laagerdumise-fenomen krutivad ootuse väga kõrgele üles. Kahe sõrme paksune kreemikas vahukiht on üle keskmise püsiv ja haagib end kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - kuldse helgiga pruunakaspunane.

Aroom ... ooooojaaaa ... seda võiks kohe väggggga kaua nuuskida. Tammevaadi vaniljene ümarus, koorevenis ja pumatikomm, pohlane hapukus ja karameljas magusus kokku mängib kui kammerorkester su ninasõõrmeis oodi rõõmule. Sihukesele siivutut sorti rõõmule. Sest nõnda hea asi ei saa moraalne olla, ega ju?

Esmamekk on keskmisest vaid veidi raskem - selline kergus paneb uuesti uurima pudeli silti. Magusakas ja siidpehme, kergelt keelt hellitav ja värske tuuleiilina mõjuvalt värske.

Keskmaitse tuletab orkestri rõkkava bassikooriga meelde, et jah, tegu ON quadrupliga, kuid sihukese elurõõmsa ja mängleva versiooniga. Vaniljene koorepumat, mandliliköör ja vahukoor mängivad kihiti igaüks oma pehmet nooti.

Lõppmaitse põristab juba trumme ja pasunad kõmavad kui äikese-eelne mühisev tuuleiil. Siin leidub rasket väärikust kui mungast dirigendi pikk kuub ja elegantset väljapeetust kui esimese viiuli väärikas kummardus.

Järelmekk veeretab keset lava suure trummi ja selle rütmikas müdin paneb pea kergelt ringi käima, mõjudes suisa hüpnotiseerivalt. Tammine raskus saabub kohale koos vürtsika kakao-karamelliga ja virsikupovidloga.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kergelt õlija paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga FENOMENAALNE MEGARÜÜBE! Uskumatult kergelt joodav, toekas ja samal ajal värskendav, mänguline ja mitmekihiline, naudinguküllane ja keskenduma sundiv jook, mis ühekorraga kinnitab su usku ja paneb kahtlema. Ei mingit toitu!
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment