Thursday, July 9, 2020

Framboise Boon 2017


Framboise Boon (Brouwerij F. Boon, Belgia). pdl 0,75 l. alc 5,0 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic - Fruited" ja hinnang 89 punkti. Untappd ütleb "Lambic - Framboise" ja 3,73 punkti

Tootjainfo: "Raspberry lambic was once a rarity and only produced for a few weeks during the summer. Frank Boon was the first brewer to again prepare a raspberry lambic in the summer of 1976. More than 300 grams per liter of fresh raspberries give Framboise Boon a fresh fruity taste. The young lambic supports the flavor. But this is very much about raspberries, not the lambic. Of course we do not use artificial flavorings, only real raspberries. Boon Framboise has an alcohol volume of 5%. Drink it when it is young."

Tegemist pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega 2009.a versiooni pihta. Huvitav vaadata, kas aastakäikude erinevus tuleb kuidagi esile. Vahtu on vähem kui varasemal versioonil ja värvuski on otsustavamalt punane. Aroom on aga see-eest üsna täpselt sama - samamoodi intensiivselt vaarika toormoosi meenutav, võibolla ka kirsi ja punase sõstra lisandiga.

Maitsepilt mõjub tunduvalt vähem happelisemana (aga siin mängib ilmselt rolli vana Gambrinuse kordades kasvanud kogemus hapuõlledega). Samuti on teistmoodi toonase kirjeldusega tajutava mõrkja ja keeltparkiva momendi lisandumine - täpselt selline nagu sa vaarikamarja pisikesi seemneid puruks närides saavutad. Mingit seost vaarikamuffinite või muude küpsetistega pähe samamoodi ei teki.

Võrdlevalt saab siis tõdeda, et ehkki suundumus on mõistagi sama, on erinevused tajus vägagi märgatavad. Kuna aastakäikude vahel on vahet 8 ja kirjelduste vahel 7 aastat, siis on nüüd praktiliselt võimatu öelda, kas erinevus on objektiivne või tajupõhine. 7 aastat tagasi olid hapu- ja marjaõlled midagi vägagi eksootilist ning esimesed kokkupuutued selle maailmaga ajasid elevile. Praeguse mätta otsast hinnatuna - jah, see on VÄGA hea taseme õlu, kuid hapuõllena pigem magusasse otsa jääv ning mingit ovatsiooni esile ei kutsu :)
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment