Saturday, September 23, 2017

Ja Päike Tõuseb


Ja Päike Tõuseb (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Rum BA Double IPA
Meie sihitu uitamise magus valu. Meie võimetus ausalt ja vahetult suhelda, mis viib valede ja hävinguteni. Meid igavesti meelitav tühiste naudingute sireenilaul. Hoolikalt valitud naljadega vürtsitatud ekspressliin läbi käest lastud võimaluste. Kõik see on hoolikalt ja piinkliku täpsusega selle õlle sisse pandud.
"Ja päike tõuseb" on Kuuba rummi vaadis küpsenud topelt-IPA - stiile siduv ja lõhkuv eskapistlik kõrvalpõige hedonistlikku maailma, näitamaks sulle, et seal pole lahendust."

Vaata siinkohapeal läheb vana Gambrinuse peas midagi katki. Mitte selle pärast, et keegi sõna-ekslemise osas taseme uuele platoole viib - oi sellise verbaalse ekvilibrismi vastu pole midagi. Aga antud joogi kontseptsioon ... see on ju põhimõtteliselt nihkes! Vaadihoidised on selleks et kaua hoitud saada. IPA'd aga ei taha kaua hoitud saada. Samas ... kui topelt-IPA't nii kaua hoida, et humalad päris ära närtsivad ja joogist saab midagi odraveii laadset - noh siis on ju jälle kõik hästi!? Või siis ikkagi mitte - sest kui nt viie-kümne aasta pärast keegi selle õlle kätte võtab, siis ta ju näeb, et kirjas on "topelt-IPA"!

Kollakas hõre vaht täidab kolmandiku klaasist kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane vask. 

Aroom. Värskelt niidetud pilliroog. Huvitav, kas suhkruroog lõhnab samamoodi? Alkohol ... ei mitte häirivalt palju, kuid täiesti olemas ... see tuleneb ilmselt rummist, aga ma tahaks seda rummimarki teada, et seda kõrvale nuusutada! Magus-vänge-mõrkjas nagu pooleks kaksatud putkevars. Vägev ja värske, kummaline kui omamoodi võluv. Raudrohi.

Esmamekk. Ummmm ... kus on topelt-IPA ja 10%vol puhul oodatav keha? 

Keskmaitse. Veider. Rauarohke. Raudrohurohke. MõruMagus. VedelVaik. ValgeValgus.

Lõppmaitse. IPA ... no vist on. RaudrohuTinktuur? Kindlasti. Pole kunagi teelehte närinud, kuid tundub sarnane. PilliRooSaar.

Järelmekk. Ahh nüüüüüd ta siis tuleb! Kõik see mida sa imperiaalse IPA puhul ootaks esimesest keeleotsast saati, on nüüd hoopis tagumises otsas kuhjas koos! Keha, magus, mõru, jõud ja vägi. 

No nüüd siis see suur et ... see õlu on mitmestiilipidamises süüdi! Ebanormaalne. Täiesti ebanormaalne. MaTahanSedaRummi! Mitte juua, aga kõrvale nuusutada ja mekkida. Siis ehk saaks aru, kuskohast algab ja lõppeb õlu ja algab tulivesi. Ja ma tahan seda õlut proovida nii u 3-5-10 aasta pärast, kui humal on taandunud. See on lollus, kuid omal veidral moel siiski meeldiv lollus!
---------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Ma ei ole eriti pädev maitse koha pealt kommenteerima, kuid ma võtsin ühe pudeli lahti, mille parim enne oli 2018 ja humalad tunduvad küll taandunud olevat ja alkohol on samuti tagasi nagu läinud. Rummi maitse oli küll veel olemas.

    ReplyDelete