Monday, September 11, 2017

Tõivet


Tõivet (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6 %vol. Liigimääratlus: sour saison

Tootjainfo: "vesi, odra- ja nisulinnased, punane peet, mustikad, põldmarjad, koriander, Cascade humal, pärm"

Väike lihtne pudel, sildil ... nojah no, see on mitmekihiliselt andekas :) Pea olematu valge vahukiht ka koheselt. Õlle värvus - kirkalt kollane ... ummm ... aga peet ja mustikad? Mis valemiga õlu nii hele on?

Aroom ... oh kui mõnusalt hapukalt mahlane. Tavapärasest saisonist kõvasti happelisem, puudun sisuliselt vürtsikas element, nätskevõitu magusus sisaldab vist ka koriandri vaigusust, kuid seda pigem seetõttu, et tean teda otsida. 

Esmamekk on hapu. Mitte kole-hapu, aga ka mitte "hapukas". Keskmaitses tuleb nüüd korraks esile saisonist oodatavat vürtsikat sädelust, kuid see on pigem fooniks hapule askorbiinile. Lõppmaitse hakkab happesus minema ülevõlli, keel tõmbub heitunult krimpsu ... ja üllatub valge pipra taolise õhetuse üle. Järelmekk annab korraks võimalusele nii mõrkjale vaigusele kui ka magusale marjasususele, kuid siis võtavad hapu ja vürtsikas asja üle ning suu õhetab ikka kohe kaua ja korralikult.

Keskmisest suts kergema kehaga, hapuk-vürtsikas-hapu-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapu-vürtsika buketiga peaaegu-et-friigikas ning kindlasti ülevõllikas. Happe ja vürtsi osas on müüri laotud kolme korruse jagu, kuid saisonile omane magusus ununes vist kuhugi ukse taha. Ja kus on peet, ma küsin? Ja misasi sellise happelise laksu andis ... põldmarjad eed ju olla ei saa? Pehme brie juust leevendaks seda õhetust päris kenasti.
---------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment