Monday, October 19, 2020

Black Pearl Nihiru Scotch Whisky BA Ryewine

Black Pearl Nihiru Scotch Whisky BA Ryewine (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb "Rye Wine" ja hinnang 4,2

Tootjainfo: "Scotch Whisky Barrel Aged Ryewine"

Minu tungiv soovitus kõikidele vaadihoidiste tegijatele - alati laske koos hoidisega koos turule ka baasõlu - nii on paaaaaaaaaaaalju põnevam ja valgustavam asja hinnata!

Väike purk, silt häirivalt Rumkugeliga ühetaoline. Tumekollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib ülimalt kaua, haakudes tihke linikuna klaasiseintele. Õlle värvus - tuhmipoolselt tume pruunakaspunane. 

Aroom. Oi see on ilus ja hea ja tore. Rukki hapukus ja melassine magusus tasakaalustavad kenasti teineteist. Väike röstine vineke ja viskine sädemeke. See lõhn on kui pimeduse antidoot. Või noh saate aru küll vist või vä? Ilus ja mõnus kaaslane pimedaks ajaks, luues sooja sära enda ümber.

Esmamekk on raske kehaga ja magus, melassine ja veidi piimakaramelline. Keskmaitses liugleb sihik esmase kuumava magususe pealt ära hapukasse pohlasesse hapukas-mõrkjusse, mida on niivõrd palju et see lööb põsed punama ja silmad särama, nina aga üritab samal ajal kõike veel ikka endasse ahmida, tabades nüüd omalaadi lahedat kamašokolaadilist või Lehekese-kommi laadset kodust õdusat soojust.

Lõppmaitse - õhuke kihike suitsulõhnast karamellkreemi rukkileivale - no kas see pole nunnu mõte? Heledad kuivatatud ploomid, mida on leotatud tumedas rummis ja siis õrnalt üle puistatud kaneelisuhkruga. 

Järelmekk. Oi see on nüüd küll portveini ja õlle sohilaps. Ilus ja pontsakas laps pikkade mustade ripsmete ja tumedate ilmekate silmadega.  Sihuke mõtlikult jõuluküünla leeki vaatav suuresilmne tegelane, kelle puhul ei saagi aru, kas need on leegikillud või vallatus, mis seal silmis sädeleb.

Raske kehaga, õlise paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas buketiga Megatasandi rüübe. Väga meeldiv ja üsna haruldane kombo: rukkivine ja šoti viski. Seda võtaks iga kord klaasikese, kui ilm või tuju tumedamaks tõmbub
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment