Wednesday, July 15, 2015

Hiiu humalaõlu


Hiiu humalaõlu (Hiiu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: IPA, hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Hiiu humalaõlu on Belgia ühe humala IPA (Indian Pale Ale) tüüpi õlu. Tegu on õllega, mille humalaaroom tuleb suviselt tsitruliselisest Citra humalast. Linnastena on kasutatud Pale Ale‘i, Vienna ja kristall-linnaseid. Õlu on kääritatud Belgia vedelpärmiga, mis lisab õllesse vürtsikaid noote, mesiseid toone ning suviselt värsket aroomi. Suvisele õllele iseloomulikult on tegu kuivema ja kergema õllega, millel kangus 4,9%. Süsihappegaas on õllesse kääritatud pudelis. Ühe pudeli õlle toiteväärtus on 151 kcal. 18 EBC."

Väike matsakas pudel (esimene eesti ametlik väikeõlu, mis seda pudelikuju kasutab!), omanäoliselt lakooniline sildikujundus. Valge vaht täidab 3/4 klaasist, olles vägagi tugevalt püsiv. Õlle värvus - uduselt tumeoranž. Aroom on nõrgake (kuhu jääb Citra värske kargus?), veidi murune ja pärmine.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on pisut tihedam, pisut mudrune ja pärmine. Lõppmaitse hapukas mõrkjus hakkab juba asetuma õigesse kohta, tsitruseline noot peakski siin olema, ehkki võik olla tugevam. Järlemekk on vürtsika noodiga, kuid mudrune pärmisus matab seda.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga keskpärane rüüpeke, mis oma stiili ehk belgia IPA parimatest näidistest jääb kaugel maha.
-----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment