Wednesday, July 15, 2015

Hiiu suveõlu


Hiiu suveõlu (Hiiu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: belgian ale, hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "2015. aasta pruulis täiendasime Hiiu suveõlle retsepti, et Hiiu suveõlu oleks veelgi nauditavam!
Hiiu suveõlu on Belgia heleda alei (Belgian Blond Ale) tüüpi õlu. Tegu on kerge suvise õllega, kus vürtsikas humalamaitse on tasakaalustatud pilsnerilinnase magususega. Õlle kuldne värvus ning suhkrune mekk on saavutatud kristalliseeritud ja erilinnaste abil. Õlu on kääritatud Belgia vedelpärmiga, mis lisab õllesse vürtsikaid noote, mesiseid toone ning suviselt värsket aroomi. Suvisele õllele iseloomulikult on Hiiu suveõlu janu kustutavalt kuivem ja kergem, kangus kõigest 4,7%. Süsihappegaas on õllesse kääritatud pudelis. Ühe pudeli õlle toiteväärtus on 135 kcal. 16 EBC"

Väike matsakas pudel (esimene eesti ametlik väikeõlu, mis seda pudelikuju kasutab!), omanäoliselt lakooniline sildikujundus. Valge vaht täidab 3/4 klaasist, olles keskmise püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž. Aroom on magusakas-mõrkjas, üsna kenasti belgia blondide stiiliga haakuv.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on vürtsikapoolne ja mõõdukalt mõrkjas, belgia blondide eilide humalapoolsema otsa esindajana väga-väga kiiduväärne. Lõppmaitse mõrkjas-magusakas ja jõuliselt linnastihe mekk paneb üllatunult kontrollima - kas tegu on tõesti vaid 4.7% alkoholisisaldusega? Maitsekülluse poolest võiks vabalt pakkuda, et tegu on 7-8 kraadise belglasega! Järelmekis tuleb esile vähene hapukus, kuid üldpilt jääb ikka suurepäraselt magusa ja mõrkja vahele balanseerima, kestes väga kaua ja sundides lugupidavalt noogutama! Noh kui nüüd kristalselt aus olla, siis see õlu ongi pruulitud Belgias, nii et pole ka midagi imestada.

Keskmise kehaga. mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERtaseme rüübe! Esimene eesti belgia blond tüüpi rüübe, kiitmist väärib alates juba taara valikust kuni maitsetiheduse tasemeni. 
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment