Monday, March 19, 2018

Rehetare

Rehetare (Neeme, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Liigimääratlus: suitsune rukkiõlu

Tootjainfo: "Eestimaa jahedas ja lühikeses suves ei jõua teraviljad lõpuni valmida. Sesp' tuleb neid kuivatada. Meie esivanemad tegid seda korstnata rehetares. Vili kuivas suitsus. Kogu igapäevane toit: leib, puder, kört ja ka õlu, olid suitsumaitselised.
Selles õlles on nii suitsu- kui ka rukkimaitset. Rehepeksuaegsete ööde tumedust ja kopliveerel kasvanud humala metsiku humala õrna aroomi."

Väike matsakas pudel, raskestiloetav hallikräbuline silt kujutab nimeandvat hoonet. Tumedapoolne kollane vaht täidab 90% klaasist ja püsib vägagi kaua. Ka pudelis kipub vaht kerkima - see ei pruugi hea märk olla. Õlle värvus - hämuselt tuhmpunane. Aroom on hapukas ja suitsune, veidi leivakalja meenutav.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas, selgelt tuntava suitsuse kõrvaltooniga. Keskmaitse muutub suitsusemaks ja karameljamaks, magusam sepikuline pool võtab algse hapuka leiva koha üle. Lõppmaitse läheb aga mõrkjamat rada, sel mõrkjusel on pigem kõrbemise äärel balansseeriva rösti kui humala nägu ja tegu. Järelmekk taastab algusest tuttava hapuka oleku, kuid nüüd juba meeldiva rosinase lisanoodiga.

Keskmisest suti kergema kehaga, alakarboniseerunud paletiga, hapukas-suitsune-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Koduse olekuga, lihtne kuid meeldiv suitsune ja leivane tegelane. Siia juurde sobiks kenasti rukkijahus paneeritud praeräime pakkuda.
---
pilt isetehtud

1 comment: