Tuesday, March 27, 2018

Sume


Sume (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Double Dry Hopped Double IPA.
Hops: Hallertau Blanc, Nelson Sauvin, Citra and Vic Secret
IBU 45"

Väike lihtne pudel, pildil täiskuu foonil tiiger. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole küll kuigi püsi, kuid vahupits, mis klaasiseintele jääb, on suisa monumentaalne! Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on kirbelt mahlane, mustsõstralehtede, troopilise puuviljasuse ja niiske loomakarva segune.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-mahlane, sume (hmmmmm, miks küll see sõna meelele tuli???) ja ja keeleotsa troopiliselt vürtsikalt kõditav. Keskmaitse avastab mõrkjama raja, kuid sellel leidub palju hapukas-mahlaseid lombikesi, milles metsas luusiv karvloom saab keelt kasta. Kas teadsid, et džunglis on isegi lombid täis mangomahla?

Lõppmaitse muutub mehulikumaks, keel loksub laisalt mõrkjas-magusas papaia-järves, külje all rosinamadrats ja käes ananassipokaal. Järelmekk naaseb aga koduse mustsõstrapõõsa alla, mille kaenlasse on keegi unetanud pirnikompoti. Metspirnidest. Väikese kookosega. Ja külma valgesõstraveiniga. 

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe. Mahlasema otsa IPA'de superluks esindaja. Aga topelt-IPA? Nommma'itea. Oleks kirjas lihtsalt "IPA", paneks raudselt korrus kõrgema hinnangu ... aga ega ju praegunegi laita pole, või mis?
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment