Tuesday, June 26, 2018

Holy Excrement


Holy Excrement (Jopen / Borg, Holland / Island) pdl 0,33 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang on 71 punkti.

Tootjainfo: "Traditional Icelandic Sheep Shit Smoked malt was used to create this smoked saison with Nordic heather and thyme. In the grain bill some rye malt. Creating a herbal, smoky and fruity saison. Wanna get shit faced?"

Väike reljeefkirjadega pudel, sildil miskipärast meekärje motiiv, ehkki mett ju mängus pole? Kollaka varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom. Kerge ja kuidagi kodune suitsuvine virvendab kohale juba avamise hetkel, lähemalt tutvudes meenuvad need pikad õhtud ja ööd lapsepõlves, kui sai lõkke ääres külitatud ja leekidesse loobitud kõik, mis käe alla juhtus, sh ka kanarbiku krõbekuivi tutte. Ja siis sama lõkke peal kärtsatatud kõike, mis käe alla juhtus, sealhulgas sardelle. Nii et siin saavad kokku siis tuli, suits, taimed ja liha. Ainult et sellel lihal on ka väike loomakarva lõhn man. Ja vaata kuna sa tead, et tegu on lambasõnnikuga suitsutatud linnastega, siis ... no loomulikult tuletab aju sulle seda meelde ja teeb vastavaid korrektuure :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas, kergelt suitsune ja karamelline. Keskmaitses muutub suitsune pool tugevamaks, hapukamaks ja pohlavarte tõmmise taoliseks. Tõsi küll, keegi on neid pohlavarsi ilmselt kamina kohal kuivatanud ... aga no kuskohas neid siis mujal kuivatama peaks?

Lõppmaitse - siin läheb laudauks valla, välja valguvad lambad ning nõmme täidab määgimine. Ürdine vorstike suitseb lõkke kohal ... noh ja lõkke hulka käib mõistagi peotäis lambapabulaid. Sasioni magus-vürtsikas ja hapukas-pidulik vibra on kuskil keelekülgedel ka tunda, kuid pigem umbes samal kaugusel nagu all külas kirikuuksest kostev kooriharjutus. Siin üleval nõlva peal puhub tuul aga pühamõtted kaugele ning isuäratav ja lihalik suitsune amps viib mõtted hoopis maisematele radadele. 

Järelmekk heidab kanarbikusele mättale külili, kuulab kuidas küpsevast vorstist särtsub sütele maitsvat rasvakest ning ümiseb omaette viisijuppi, mis kuuldud ülemere flaamlaste kõrtsis. Need madalmaade poisid mõikavad ikka õlletegu, kuid siinse saarerahva kombel liha suitsutada nad ikka ei mõista ... no neil pole neid õigeid pabulaid ega midagi!

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-suitsune-hapukas-ürdine-mõrkjas-hapukas-magusakas-suitsuse buketiga Übertasandi rüübe! Lambasõnnikuga linnaste ja liha suitsutamise nipi peaks meite mehed ka ära õppima, siis saaks alles väärt kraami ja feimi ja sulli!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment