Tuesday, June 19, 2018

Jaaniöö

Jaaniöö (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Liigimääratlus: Irish Stout

Tootjainfo: "Linnased: Finest Maris Otter, Crystal T50, Chocolate, Brown + melass. Humalad: Eeast Kent Goldind. Pärm: Lallemand Nottingham"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tüüpsilt seekord udune. korgi avamisel liiga kõlavalt kostev gaasisutsakas ja liigne hõre vahumass klaasis pole head märgid. Õlle värvus - punakasmust. Aroom on hapukas-mõrkjalt röstine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub magusamaks ... või suisa ikka magusaks kohe, melassi kleepjas jalajälg on vägagi tajutav kesk kohvist mõrkjust. Lõppmaitse on kleepjalt magus, ehkki mõrušokolaad üritab seda tasakaalustada. Järelmekk on hapukas ja pärmine, meenutades pigem mõnda konservi põhjale üles ehitatud pruulist, millesse on melassi ja kohvi sisse uhatud.

Keskmisest raskema kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusa-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiga vastuoluline rüübe. Iiri stout pole see kaugeltki mitte, kuiva ja kergeltjoodava vedeliku asemel on see klaasitäis magus ja nätske. Ülekarboniseerumine ja sellest tulenev / seda põhjustav liigne pärmisus ei muuda tulemust paremaks. Kui aga need miinused kõrvale jätta, siis oma maitse intensiivsuselt ja tonaalsuselt on ta ju täitsa mõnus.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment