Monday, March 25, 2019

Munkade hommikusöök

Munkade hommikusöök (Prüülike, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Liigimääratlus: "belgian strong ale"

Tootjainfo: "pruulitud 2016" !!! 3 aastat küpsemist luba head!

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt vasekarva punane. Aroom mõjub nagu kehastunud Belgia - viigimarjad ja kommisuhkur, pehmed datlid ja kuldsed rosinad!

Esmamekk on raske kehaga ja magus, karamelline ja aaaaeeeegaamiiisi keeleotsa üles küttev. No katsu sa klaasikesega tervet kloostrit üles kütta!

Kesmaitse. Oia-ai-vai. No kas sa nüüd saad aru, miks nii mõnigi liiga kergelt mungarüü poole vaatas? Maistest muredest pääsemine ja vaga lihasuretamine kange kloostriõlle kaisus näib ju nagu mõte ühest paganama pikast puhkusest, kas ei?

Lõppmaitse. Kloostrid ei koosne ainult külmast kivist, vaid ka hubastest punase puuga vooderatud kambritest, kus pühakirja üle plõksides ja muide meeldivalt aega veetes klaase tõsta, kaminasse vaadata ja õhtuhämaruses kinniste akende taga vagade vendadega vaikselt mitmehäälset laulu jorutada.

Järelmekk. Veinis leotatud puuviljad kuuluvad ju sellise vaikse aja juurde kus liha ei sööda, aga ihu ja aju vajavad toimetamiseks suhkruid. Noh vaata selle suhkrukogusega võiks väiksema külapulma jagu kanget kärakat teha, aga siin läheb see käiku vagaks munklikuks maiustamiseks.

Raske kehaga, alakarboniseerunud ja õlija paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-vürtsikas-magusa buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Jah, tõepoolest on tegu belgia klassikaliseima ja naudingurohkeima õllestiili ülihea klooniga. Tõsi küll, seda desserti liiga palju ei sooviks ega suudaks ... aga seni kuni suudad, naudid sa igat sõõmukest!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment