Wednesday, July 31, 2024

Müüt: elus õlu

Iga õllemaailma kaubandusliku poolega kokku puutuv inimene kuuleb varem või hiljem küsimust: "aga kas teil elus õlu on müügis?" See kummaline mõistepaar on meile sisse imbunud venekeelsest inforuumist, kus sellest küsimusest saadakse aru, aga millele vastust anda ei oska enamik. Mida see siis tähendab?

Lühike vastus on: see on teadmatusest toituv mütoloogiline nähtus

Pikem vastus kõlab: tolles hämuses inforuumis pulseerib arusaam, et vanasti tehti õiget õlut, nüüd aga mingit kahtlast vedelikku, mida tehakse mingist pulbrist ja tembitakse piiritusega. Need kaks müüti olidki esimesed sellest kirjutiste sarjast, nähtavad siit ja siit.

Seetõttu siis astubki tollest hägusest konspiroloogilisest arusaamatuse pilvest (teid petetakse!) sisse taat, kes vaatab kahtlustavana kõiki neid talle tundmatuid silte ja nimetusi ning küsib siis poolenisti altkulmu: "aga kas teil elavat õlut müüakse?"

Olen aeg-ajalt neid tegelasi siis vastuküsimustega kiusanud, et aga "mida see tähendab?". Enamasti ei osata midagi sisulist vastata, kuid toon ära need enam-vähem sisulised vastused, mida selle all mõistetaks:
- et see õlu tuleks kraanist
- et tal oleks lühike säilivustähtaeg
- et see õlu poleks "tapetud"
- et see õlu oleks filtreerimata
- et see õlu oleks pastöriseerimata

Tõele au andes seda viimast vastust kuuleb väga harva ja see on ka ainus, millest ma päriselt aru saan. Tõepoolest, kui õlu on pastöriseerimata, siis toimetavad selle sees edasi elusad pärmiosakesed ning toimub aktiivne järelküpsemine. Tõsi küll, ka pastöriseeritud vedelikus ei lõppe biokeemilised protsessid, kuid see on juba liiga keeruline valdkond ka mulle endale.

Enamasti ma aga inimesi selliste vastuküsimustega ei kiusa, vaid teatan, et "te olete käsitööõlle poes, siin ongi kõik elus õlu". See lööb umbusukilbi enamasti käest maha ning seejärel saab juba täiendavate/suunavate küsimustega viia inimese sinnamaale, et ta suudab sõnastada selle, missugust õlut ta tegelikult tahab. Saab selle ja kõik on õnnelikud.
---
pilt on võetud siit

No comments:

Post a Comment