Wednesday, September 21, 2016

Herja


Herja (Frejdahl, Taani) pdl 0,75 l alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine" ja hinnang 48 punkti

Tootjainfo: "Herja is a beautiful copper colored barley wine, brewed on Danish Barley, Galaxy and Amarillo hops and Danish mead aged in used sherry barrels. Flavors of red berries, rich malt and citrus. The sea buckthorn completes the taste and results in a perfectly balanced beer."

Jaaaaa tagasi tootjainfo juurde! Šerrivaadis hoitud mõdu! Astelpaju! Kas seda kõike on kokku liiga palju või vähe?

Kopsakas pudel, mille korki hoiab traatkinnis. Tumedapoolselt kollakas vaht täidab pool klaasi ning vaatamata hõredusele püsib kaua ja haakub ka vähese vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt ja sooja kuldse helgiga purpupunane. 

Aroom on paganama mitmekihiline. Alguses imestad, et kus on küll kõik need võimsad šerrid ja mõdud ja odravein ise ... aga oota veidi ja hinga sügavamalt! Rikas ja täidlane linnasesiirup valgub aegamisi kohale, tuues lõpuks kaasa tamme ja ploomikompotti. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga (üllatavalt kerge ütleks ootuse pinnalt) ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas, tammine, šerri ja kreegikompoti segune, vaniljest koorepumatit meenutav. Lõppmaitses koorepumati nätsakas-meelitav magusus tugevneb, kuid seda rullib kohe mõnusalt tasasemaks veidi kõrbenud linnaserull. Järelmekis ilmub ka zupsakas astelpaju terav-hapukas sädemeke, kuid ka sellest sõidab tammiselt mõrkjas-magusakas odrakontsentraat üle. 

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, maguskas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Übertasandi rüübe! Ameerikapärane odravein, pisut ülehumaldatud, kuid siiski vägagi korralik tegelane, millest arusaamiseks on vaja võtta aega. RB koondhinne ebaõiglaselt madal, alla 80 ei paneks ise mingil juhul. Pakkuda juustuga üleküpsetatud kõrvitsaviiludega kõrvale.
------------
pilt isethetud

No comments:

Post a Comment