Monday, October 31, 2016

Aventinus Eisbock


Aventinus Eisbock (Schneider, Saksamaa) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol.Ratebeeri liigimääratlus: "Eisbock - Top 50" ja hinnang 99 punkti!!!

Tõsi küll, ma ei saa aru, miks RB pakub nimeks "Aventinus Weizen-Eisbock", kui seda ju nimeks pandud pole??? Ahjaa, korgil siiski on! No võta siis kinni.

Tootjainfo: "Aventinus, the Wheat Doppelbock of Bavaria, has always been known to be the most intense and complex wheat beer in the world. This was the case for the past sixty years, but not anymore... Up until the 1940’s, Aventinus was shipped all over Bavaria in containers lacking temperature control. Consequently, the precious drink partially froze during transportation. Unaware that the brew was concentrated by the separation of water from the liquid. People were baffled by this unique version of Aventinus. By chance, the first Aventinus Eisbock was created.
Well aware of this story, Hans Peter Drexler, brewmaster of the Schneider brewery, decided to recreate this classic "mistake" in a modern controlled facility. Thus, the Aventinus Eisbock is reborn sixty years later ... Prost!"

Väike lihtne pudel, tumelilla stiilne sildikujundus. Kreemikat karva vahukiht täidab üle poole klaasist olles VÄGA tihe ja püsides märkimisväärselt kaua. Õlle värvus - õrnalt hämune punakaspruun.

Aroom. Tihe. Magus-hapu. Viigimari. Kõrvits. Viigimarja-povidlo. Karamelliseeritud banaan. Viigimarjavein. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga. Muuseas üldse mitte nii raske kui 12-kraadisest võiks oodata. Ja pehme! Et tajuda selle kanguse juures kohustuslikku alkoholitorget keeleotsas, peab rüübet suisa minutikese kannatlikult suu esiosas hoidma. Ja nautima viigimarju :)

Keskmaitse. Mõrkjas-magusakas. Tonn rosinaid. Teist sama palju viigimarju. Sametist hommikumantel. Monokkel. Pergament ja hanesulg. Kaugelt maalt saabunud koorem vajab välja kirjutamist. 

Lõppmaitse. Datlid. Kaneel. Karamell. Tamm. Ruske tammelaud ja marmorist kirjutustarvete garnituur. Rahulolev kaupmees. Hõbevaagnal äsjasaabunud puuviljad. Linna maiasmokad ja muidu gurmaanid on ärevuses. 

Järelmekk. Vürtsid. Kaneel. Nelk. Kuivatatud banaan, mida leotatud portveinis. Soojus. Küünlavalgus. Dekadents. On aeg kutsuda sõbrad. 

Mammamiia. Nokuidasniisaab. SELLINE luksus. Palun, tehke seda meil ka järele. Rohkem ma isegi ei kirjuta. Finito. Ende. Gambrinus liugleb minema. Kus on mul see nõrguvalt pehme valgehallitusjuust?
-------------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Aventinus Weizen-Eisbock - varem oli selline nimi ka pudeli sildi peal kirjas. Miks taolist õlut väga palju ei kohta, on lihtne. Hea bock tähendab tõsist keskendumist pikaks ajaks ja pruulikojad, kes väiksearvulise personaliga opereerides sajas suunas jooksevad, ei jõua paljudes suundades kohale. Korralik bock on üks keerukamatest suundadest. Parimad bockid, mida seni proovinud olen, on kõik tulnud pruulikodadest, kus sortiment on suhteliselt pisike.

    ReplyDelete