Friday, October 7, 2016

Suur Reheahi BA


Suur Reheahi BA (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Eestlased on rukkirahvas. Leivavili oli meile püha juba siis, kui mujal maailmas veel rukist umbrohuks peeti. Rehielamu oli talu kõige tähtsam hoone, kus kasvasid üles meie esivanemad. Rehetare ehteks oli suur reheahi, mis andis sooja ja mille kõhus valmis hea must rukkileib.

Suur Reheahi on burbooni vaatides laagerdunud rukki stout, milles õhkub reheahju väärikust. Kes teab, äkki sobib tänapäeval ümber Suure Reheahju juttu vesta."

Väike lihtne pudel, efektsel must-puna-hõbedasel sildil nuusib ahjusuus leibu keski majavaimu laadne :) Tumekollane vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kustuvate süte punane. 

Aroom. Pehme vaniljene burboonivaat on tajuda juba kaugele. Nii väikese saladuse korras - selles burboonivaadis oli enne Reheahju veel ka Saatana Magustoit ... huvitav kombo, kas pole? Nina klaasi sisse uuristades tunned rukki hapukat jõudu ja röstliknnaste šokolaadisust. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas-hapukas, pisut portveini ja ploomikonservi meenutav. Alkohol näksib kergelt keeleotsa, võimendades maitsetaju.

Keskmaitses seguneb kreegikompott ja sokolaadiliköör, rosinaleib ja kuivatatud virsik. Viigimarju on ju päris mõnus ploomiveinis leotada, kas pole?

Lõppmaitses joonistab aju ei tea kuskohast välja soolaka nüansi, öeldes keelele, et see on ju lagrits! Kuid ... piimašokolaadist vist ei tehta lagritsat?

Järelmekk on magusakas-mõrkjas, veinine ja marmelaadine, kuid see marmelaad sisaldab üllataval kombel kadakamarju ja aniisi. Mõrkjas vürtsikus kestab keelepäral päikeseloojakuna.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Megatasandi rüübe. Burboonivaadi vanilje jääb selles isendis veidi oodatust nõrgemaks, kuid võlub ära ikkagi. Sulnis ja soe ja turvaline ja naudinguline. Sellise tegelasega võib sügistorme akna taga kohe eriti mõnusalt nautida.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment