Friday, November 3, 2017

Talveöö


Talveöö (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic  Porter - Top 50" ja hinnang on 97 punkti!!

Tootjainfo: "Rich and smooth baltic porter brewed with coconut, vanilla and cardamom."

Väike lihtne pudel, sildikujundus ülejäänud ÖÖ'dega ühes rütmis. Vaht ... oijummmmel, mis värvi see on! Punakas-mustjas-pruun. Täidab kolmandiku klaasist, kuid on hõre ja püsimatu. Õlle värvus ... no jeerum, kas väikesed lapsed olete või, et seda seletama peab?

Aroom. Raske. Öine. Vaniljene. Kardemoni kringlilõhn. Röstmandlid ja rosinad. Kas olete öisel aja katusel istunud ja öist linna nuusutanud? Nemas seal all ei oska isegi mõelda, et sina seal üleval jalgu kõlgutad, endal väike kõhevil surin kuskil munandites ja rinnus urisemas, jalge all korruste jagu tühja ruumi ja siis pisi-inimesed oma pisiasju ajamas. Aga sina oled nende kohal ja tähtede lähedal. 

Esmamekk. ÖÖÖÖ, kas tead ei ole sinu sõber. Ta pole vaenlane ka. ÖÖÖÖl on üsna savi kas sina temas oled või mitte. ÖÖÖÖÖ on asi omaette. Sinu osaks on vürtsitera keelel ja osalustunne meelel. 

Keskmaitse. Katuseäärel hõõgveini juua pole mõistlik. Kuid vürtsõlut ... noh see on teine tera. Nelgitera. Kuusekera. Kas ainult tundus või riivas su põske nahkhiir?

Lõppmaitse. ÖÖÖÖÖ võib ka õhuke olla. Mõni kohe palju õhem ja lühem kui teine. Vürtsid teevad selle ÖÖÖÖ õhemaks, õhulisemaks ja unistavamaks. Su ketsitallad kõlguvad ikka inimpeade kohal taevases kõrguses, kuid selg on katusele naaldunud ja pilk kõditab ööpilvede helkivaid kõhualuseid.

Järelmekk. Ka talveöö saab otsa. Ka talv saab otsa. Ka sina saad otsa. Ja siis tuleb järgmine talv ja järgmine tegelane kõlgutab oma ketse kõrgel inimsipelgate kohal. 

Übertasandi rüübe. Jah tõepoolest. Ei ole seekord "mega" ega muud vaimustuskilked. Vürtsid on ÖÖÖÖST oodatud keha üsna ära söönud. Kuid maitse on siiski vaimustavalt talvine, piparkoogine, vürtskringline ja klaas-kuuli-särane. Õhuke, mu poisid ja plikad, õhuke on see ÖÖÖÖÖ. Kuid maitsev. Ja keelatult lihtsalt joodav.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment