Thursday, September 15, 2022

Virvatuli

Virvatuli (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb "Historical Beer - Gruit / Ancient Herbed Ale", hinnang 4,09 punkti

Tootjainfo: "A Vermouth and Scotch Whisky BA imperial gruit brewed with natural Estonian herbs."

Väike pudel, vahakael kütab üles ootusi, sildikujundus on küll pigem virmaliste, kui virvatule võtmes. Sentimeetrine kollane vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt ruske.

Aroom meenutab pigem portveini ja kirsi/kreegikompotti kui õlut, olles magus-hapu, täidlane ja aeglane. Ürdiks pakuks siia taha kanarbikku oma täies õitsevas ilus.

Esmamekk - tiguaeglane ja liimjas, hapukas ja mõrkjas, veidi keeleotsal kügelev ja peamine - SEE POLE SIIRUPMAGUS!

Keskmaitse - kreegikompott nelgi, kardemoni ja sidrunikoorega, mõnusalt paks ja aeglaseltvoolav, pisut karmipoolne.

Lõppmaitse hakkab juba magusamaks muutuma, võttes Põhjala tavapärase melassise poosi, kuid õnneks seda taandab veidi raudrohulik mõrkjus koos kuivatatud maasikate hapuka rauasusega.

Järelmekk - liimerdavalt magus-mõru, mõneti lagritsane, nüüd juba ploomikompotine ja rosepipraliku mõrkja eeterlikkusega.

Nii ja naa rüübe. Mega tuleb selle eest, on välditud kohest diabeeti ja hommikuni vasardavat vererõhku. Kas siit on ära tunda vermutit - noh võibolla see portveinilik noot tulebki siit. Šoti viskit? Hmmmmm, võimalik et see karmivõitu tokerjas torge pärineb sellest suguvõsast. Kahju, kohe väga kahju on sellest, et pole öeldud, mis ürdid siin mängus on. Tigutihe kliisterjas-kisseljas suutunnetus on jällegi tore nüanss plusspoolele. Alakarbo läheb miinuspoolele. Nii et vana Gambrinus ei aa ausalt öeldes aru, mille eest on UT hinnang nii kõrge ... lihtsalt vahakaela eest?
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment