Sunday, November 8, 2020

Must Eksport (7.9%)

Must eksport (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic", hinnang 94 punkti. Untappd ütleb "Porter - Baltic" ja 3,58 punkti

Tootjainfo: "Traditional baltic porter, brewed with 6 malts and british and german hops and fermented with british ale yeast. Matching food: pork roast, chocolate cake or aged Gouda."

Siin blogis on kirjeldatud varasemaid versioone: "Livonia Must Eksport" ja "Must Eksport puidul", see siin näikse päris uus tegu olema. Igatahes on silt kah uus, kujutades pimeduse varjus tünne veeretavaid mehi. Pruuna vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib superkaua. Õlle värvus - kirklat tume kastanipunane. 

Aroom - ooo, see on raske, rikkalik ja pikemalt nuuskimist väärt. Magusad rosinad, kaneel, konjak ja kardemon, muskaatpähkel ja veidi aniisi - no kuulge, niimoodi lõhnavad jõulud!

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-hapukas, veidi nelgi ja piparkoogitaigna laadne. Keskmaitse muutub kohvisemaks ja ploomisemaks - mõistagi mustade kuivatatud ploomide võtmes. 

Lõppmaitse tervitab juba päris portveiniste ja mandlilikööriste pehmete soojendavate paitustega piki keelekülgi. Järelmekk - kohvikreemiga täidetud kuivatatud ploomid väikese tilga pähklikööriga.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sulnilt sumeda paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga ÜBERTASEME rüübe!. Ülihea balti porter, mis on kergelt jõulusemasse-dessertlikumasse külge kaldu ... no aga eriti praegusel hooajal on see kallak väga õige suunitlusega!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment