Tuesday, February 9, 2016

Black Barleywine

Black Barleywine (randVEraaž, Eesti) pdl 0,33 l. alc ... eee noh loe tootjainfot :)

Tootjainfo: "Humalad: Columbus. Linnased: Pale Ale, Melanoid, Carafa 3. Lisandid: röstitud oder. Pärm: MJ M44.
Barley Wine on Kreekast pärit Ale tüüpi õllestiil. Õlu värvus võib olla heledast merevaigupruunist kuni tumemustani. Alkoholisisaldus peab jääma 8 ja 12 vahele. Barley Wine Black on pruulitud Ameerika stiilis, milles rõhutatud humalaid. Maitse pigem magus ja pikk."

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Tumepruun vaht kpiub pudelist välja ronima isegi siis kui pool pudelit on klaasi tühjendatud. Õlle värvus - must.

Aroom on tugevalt röstine, lausa kergelt kõrbenud. Tumemustjas leivakoorik ja kohviubadest kotti jääv puru. Tihe leivasupp ja mustad ploomid.

Esmamekk on raske ja magusakas. Keskmaitse ... jaa, siin on tõesti portveinilikku raskust, kirsilikööriga šokolaadikomme ja ... Kasekese komme? :)

Lõppmaitse toob mälusopist esilme Baileysi likööri ning liidab selle külge üleküpsenud vaniljese rosinakringli koorukese. Suur pihutäis tumedamaid rosinaid ja issameiepalve. Mähh, kesssse täis suuga palvetab?  Järelmekk muutub ootmatult kuivapoolseks, tammiseks ja lausa naftalikuks. Kui patustada parasjagu ei tohi aga hirmsasti tahaks, siis on see jook väga hea aseaine kõigele lihalikule.

Raskkkkke kehaga, ülekarboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtikas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Tume odravein on iseenesest suurepärane mõte. See jook siin tekitab aga mõningaid küsimusi. Kui lubate rõhutada humalaid, siis kus see rõhk siis on? Ei noh, humalad on olemas ... aga mitte "rõhutatult". Kuidas saab odravein olla napilt kaks kuud peale villimist nii ümar? Ei tegelikult ka? Odravein vajab küpsemiseks ju vähemalt aasta, enne kui suuremad nurgad maha kuluvad. Aga olgu, mis ma norin - kui jätta vana Gambrinuse ootused kõrvale, siis on tegu ju oivalise rüüpega!
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment