Sunday, February 28, 2016

Pastor Bonus Quad

Pastor Bonus Quad (Kastani, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Liigimääratlus: quadrupel.

Tootjainfo: "Seitse erinevat linnasesorti, Mandarina Bavaria humal ja Mangroe Jack'i Belgia ale pärm. Kastani pruulikoja neljas quad kosutab su hinge ja annab sooja niiskes ja külmas Eesti talves."

Väike lihte pudel, minimalistliku esteetikaga sildikujundus. Valge vaht täidab hõredapoolse kihina pool klaasi ja püsiv mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt punakas merevaik.

Aroom. Mamumeie. Sasuseie. Vein. Viigimarjad. Düšess. Pirnikompott. Barbarisskommid. Heledad kuldsed mahlased rosinad. Meevahaga värskelt kaetud pöökpuust kapike. Vaikus ja seestunud pobin.

Esmamekk on raskepoolne ja siidine. Magusakas, luksuslik ja veinine. Rosinakissell mandlitega. Palvepobin valjeneb.

Keskmaitse kulgeb kui längus päikesekiir läbi tolmuse õhu. Rahulik, veidike tantsisklev, kuldne. See pobin - see on ju hoopis pruulimunga lauljorin! Hillitsetud kuid elurõõmus, psalmilugemise rütmikas-monotoonsel viisil ettekantav õlletegemise lugu.

Lõppmaitse kuldne sädelus paistab ilmselt kaugele. Vürtsikas ja soe, päikeseloojangu sulnis sumedus, hämarusse kuhtuv soojus. Sellel kloostril ei saa munkadest puudust olema, kus säänset õlut tehakse!

Järelmekk on kuivapoolselt vürtsikas, pisut puidune ja seesmiselt helendav nagu noore tütarlapse pale laia kübaraääre all. Iga päev kloostrist mööda käies teab ta väga hästi, missugune palverodu tema järel taeva poole saadetakse. Välja arvatud see elurõõmus turd munk, kes õlletünnide juures askeldades ei proovigi vagatseda.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsika bubketiga MEGATASANDI RÜÜBE! Päike ja palvetund ühes klaasis. Quadruplit tahaks vana Gambrinus väga näha ka kohalike ametlike väiketootjate valikus, praegu on aga üüratult hea meel, et seda vähemalt koduski tehakse. Apeteriiviks oivaline.
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment