Monday, November 5, 2018

Rustle


Rustle (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Specialty Grain", hinnang pole veel välja kujunenud. Untapped ütleb "IPA - Rye" ja hinnang on 3,43

Tootjainfo: "An autumnal rye IPA brewed in collaboration with Vibrant Forest and Tempel Brygghus.
IBU 50"

Väike lihtne pudel, sildil ... eee ... ausõna aru ei saa, mis see peaks olema, aga kihiti ja hunnikuti metalseid läikeid särab vastu küll. Kollane sõrmepaksune vahukiht püsib vägagi kaua. Õlle värvus - kirkalt pruunakas-punane. Aroom on tihkel leivane, rukkine, mõrkjas, veidi kirbe, vaigune ja rohemurune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub veidi täidlasemaks, mõrkjas-magusakaks, tihedalt mahlaseks, selliseks veidi vanakooli IPA ja moodsa mahlase joogi vahepealne, tugevalt rukkise faasinihkega. Lõppmaitse tiheneb veelgi, magusakas linnaseline täidlus nihutab joogi kuhugile rukkiveini suunas minemisele, mõrkjas-hapukas rohmakapoolne humalatahk hoiab seda aga maadligi nagu liivakotid dirižaablit. Järelmekk astub sammukese tagasi, kaotab enamiku rukkisest eripärast ning jääb lihtsalt kirbe-mõrkja robustsepoolse IPA tasemele.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-maguskas-mõrkja buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Tegijaid tuleb kiita selle eest, et üle tüki aja taas rukki-IPA eesti turule tõid ... aga tuleb tunnistada et ega see stiil pole kunagi väga lennanud. Kui sellega nüüd neli-viis kraadi julgemaks minna ja kuhugi "american rye wine" poole astuma hakata, siis ilmselt luksuks vaimustusest ja taoks pannikaasi kokku toetuseks. Pragune on aga IPA'de kirbemas-rohmakamas otsas kinni ning rukis jääb teisele plaanile.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment