Sunday, November 21, 2021

Reinkarnaator

Reinkarnaator (Viljandi Vaadimees, Eesti) pdl 0,5 l. alc 9,0 %vol.

Tootjainfo: "Topeltbock
Linnased: Munich, Vienna, Cara Crystal, Chocolate, Melano. Humalad: Perle. Pärm: Diamond Lager
Pool aastat pruulmeistri laiskust võib anda suurepäraseid tulemusi. Mõned nädalad peale pudeldamist oli pruulmeistril tunne, et see jook läheb küll destileerimisele, ... aga õllejumalal olid teised plaanid
IBU 30
Mai 2021"

Keskmist mõõtu pudel, süvenemistvääriv tume silt :) Pöidlapaksune tumekollane vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - tuhmilt tumepunane. 

Aroomiga on nüüd lugu säänne, et 2/3 lõhnast on lukus. Kuna pruulmeister hoiatas, et tegu võib olla ülekarbos joogiga, siis sai pudel pandud külmikusse ja unustatud. See jook on raudkülm ja seega enamik lõhnast jääb tundmata. KUID! Kuid isegi see vähene, mis tunda on, lubab vääääga palju. Siin on karamelli, rösti, kokkukeedetud kondenspiima, rosinakisselli ja peoga india pähkleid. Ehk siis enamik vajaminevatest lõhnalegodest, mis on ootuspärased ühe doppelbocki puhul. Tõsi küll, pigem dunkel-doppel-bocki puhul, mis on ka värvusest mõõdetav.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magus-mõrkjas, röstine, leivane ja karamelline. Keskmaitses surub ennast isegi läbi külmamõrva kena kakao ja piltilus pihlakas, muutes maitsepildi hapukamaks ja tasakaalukamaks. Lõppmaitse - magus-hapu pohlaliköör kohvikreemiga, või siis pigem rummikoogiga. Järelmekis hakkab juba aimduma alkoholine surve maitsenäsadele, kuid see on mässitud mõrušokolaadi kaunisse vutlarisse. Ja tõepoolest nüüd on tunda liigse karboniseerituse kõrvalmõjud ehk juba käigupealt kurkuronivad krooksud.

Raske kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, magus-mõrkja-magus-hapukas-mõrkja-magus-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga nii ja naa rüübe. Ühest küljest on see jook üsna kenasti tabanud dunkel-doppel-bocki koordinaate. Teisest küljest aga vajaks ta veel laagerdumist, kuid liiga kõrged jääksuhkrud toodavad lasevad samal ajal ka külmakindlal laagerpärmil toota juurde karbot. Soovitaks pruulmeistril lasta seda kraami veel VÄHEMALT pool aastat järelküpseda, võibolla ülesurvet korgi alt vallale päästes ja siis uuesti proovimisele anda. Ja samal ajal teine laar paralleelselt käima panna, aga väiksema röstiastmega ja efektiivsema kääritusega ... sihtides nt triple-bocki suunas :)
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment