Monday, August 31, 2015

Hagger



Hagger (Bevog, Austria). pdl 0,33 l. alc 12,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: barley wine, hinnang pole veel tekkinud.

Tootjainfo: "This barley wine is a blend of multiple batches of beer, which were aged in different spirits oak barrels. Its complex aroma of oak, dark and sweet caramel, vanilla, coconut, cacao, roast, dark fruits and berries is a product of a complex brewing combined with the long maturation time and in the end of time spent in oak barrels. It will cellar very good, but do not go into decades of ageing..It is a sipper and perfect to share on a special occasion."

Kõigepealt on paber. Selle peal on kirjas: "barley wines, paperbag series, blend nr 0615" Siis tuleb pudel. Selline lihtne, kuid pontsaka vahakaelusega. Joppenbuhh, kui raske seda korki lahti on teha! Pudelil on kilekleeps, millel vähene valge tekst. Kreemikas vähene vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kolesügavpunane.
Aroom. Sapühasiga. Ohh.

Alustame uuesti. Aroom - see on peamine.

Oot ei, uus katse - see aroom on VÄGEV! Portveini õilis ja aadellik sügavus, raamatukogutäis vanu nahktugitoole ja kirsitubakat popsutavaid härraseid ning vaniljest tammemööblit. 

Esmamekk. Oijuudas ja pühapeetrus. Missugune õnnis ja keeltväänav sügavus. Paavsti enda visiidi jaoks varuks hoitud Ploominastoika sai nüüd lahti tehtud ja pühaliku ohkega paganatest sõprade ette klaasikestesse valatud.

Keskmaitse. No mis sa sigu räägid. Kas sa Picassod lugenud oled? Mina ka mitte. Aga umbes sama väändus võis olla selle mehe mõistus, kes säändse õlle valmis kirjutas. Või mis õlle! Veini ikka, olgem ausad, jumaliku odraveini, mille abil tuleks maalida pühapilte ja ristida vastvärvatud õlleusklikke. 

Lõppmaitse ei tule kõne allagi. Sest no mismõttes sa sellise joogi maitse ära lõpetad, mh-ah? Kolmepealine Buddha olgu tervitatud ja saagu neid palju. Neid lootusetult ebamõistlikke inimesi, kes arvavad et otra tuleb ühe pudeli tegemiseks ära kasutada terve aidatäis. Ja veel kolm peotäit. 

Järelmekk. Noh ma proovin midagi mõistlikku ka vahelduseks suust välja ajada. See siin on ploomi ja vanilje ja kaneeli ning õunapovidlo ristamine rummikoogi ning rosinatega. Kõlas mõistlikult? Ma ei arvanudki nii! No ei saa mõistlik olla, kui sinu suus vibreerib maitsegong, mis on vägevam kui seljaaju vastu suudab võtta.

Kõikide vaaraode nimel, olgu kiidetud see nõdrapealine, kuid dionüsoslikult külluslikult toorainet pillav pruulmeister, kes selliseid OGARALT SUUREMEELSEID rüüpeid teeb. Ma isegi ei vaevu seekord ritta laduma neid kõiki omadussõnu, millega võib küll markeerida standartseid õllesid. Seda rüübet ei saa samade formuleeringute kasutamisega taandada ühele reale kõige muuga. Õllede "alter ego", vat mis see on. Iga õlle märg unistus suureks saades olla samasuugune. Kuid ei, taevale tänu ja kõigi langenud inglite kiituseks olgu öeldud, et siirandseid purakaid kohtab harva. 

--------------
pilt võetud siit ja tehtud ise

No comments:

Post a Comment