Monday, August 24, 2015

Lehe esimene odravein

Lehe esimene odravein (Lehe, Eesti) pdl 0,5 l. alc 9? %vol. Liigimääratlus: odravein.

Tootjainfot ei ole ega tule, kuid Gambrinus tänab, et sai endale viimase pudeli 2011 aastal villitud pilootpruuli!

Silti kah pole, mis on kurb. Nagu pruulmeistrid ise seletasid - see oli aeg, kui nad arvasid, et tunnevad kõik oma tooted pudeli ja korgi järgi ära. ÕPPETUND! Isegi algaja pruulmeister peab ka oma esimesed katsetused sildistama, ükskõik kui lihtsalt ja lapsikult. AGA SILT OLGU IGAL ÕLLEL PEAL!!!

Kollakasvalge vaht täidab pool klaasi, olles väga tihe ja pikalt kestev. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. 

Aroom. Oooo see on luksuslik! Külluslik viinamarjamahl, värskelt lahtilõigatud üleküps mango, päikese käes kuumavad virsikud ja õitsev heinamaa.

Esmamekk. Ohhhhh. Ma tänan! See on täiuslik! Ananassi ja mango konserv, kusjuures vedelikku on sisse kallatud vähekese kalvadost.

Keskmaitse. Hooosianna! Sa taevan sultan ja metsavaimud! Rosinakissell vähese rummi ja kakaokreemiga. Ebamõistlikult kuldne kuu ja siivutult vilkuvad tähed. Rändur läheb ju hukka, kui ta nii üksisilmi taevasse vahib ja ei märka, kuhu ta oma selleöise aseme üles teeb. Karukoopa kõrvale pole seda vist tark teha või mis?

Lõppmaitse. Mahamurdunud kuusepuu laias juurevarjus ülestehtud lõke eritab imalavõitu vaigulõhna ja lõkke kohal kuumenev grokk teeb maamõõtja südame helgeks. Kuid karu, see metsahaldjas, vaatab oma talvekorteri ukse ette siginenud tegelast siira imestusega. Kas võtaks mehe eineks? Kuid ei, metsmett ja -vaarikaid on juba kõht täis. Las see kahejalgne askeldab pealegi, seda enam et lõkke soojus ja katelokist immitsev magus aroom on metsavanale meele järgi.

Järelmekk. Päev otsa kolmnurgaga metsakrunte üles mõõtnud habemik on väsinud ja ei märkagi, et on unne suikunud sisuliselt selgapidi vastu karukoonu. Mesiott mühatab korraks sellise jultumuse peale, kuid laseb kepsjalal noriseda oma krundil. Seda enam et lõke hakkab juba kustuma ja plekkanum saab varsti piisavalt jahedaks, et karuvana ta oma pika kareda keelega saaks tühjaks limpsida. Kae imet, need veidrad püstikäivad loomad toovad ikka ikka väärt kingitusi ... mõtleb mõmm enne kui uinub, mesise groki aurud lepitavalt peas surisemas. 

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-puuviljase-hapukas-mesise-mõrkjas-mahlaka-vürtsikas-nektaritaolise buketiga MEELALT JA MEELETULT ARMASTUSVÄÄRNE RÜÜBE! Ohhhhh vana Gambrinus on tänulik, et metsavana laskis Lehe pruulikojal oma esimest odraveini nii kaua alles hoida, et sellga nüüd päevikupidajat üllatada. Gambrinus kummardab ja vaatab kas pudelist saab veel midagi välja pigistada.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment