Friday, January 15, 2016

Vallen & Opstaan


Vallen & Opstaan (de Molen / Hof ten Dormaal, Holland / Belgia) pdl 0,33 l. alc 9,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: imperial stout ja hinnang 98 punkti!!!

Tootjainfo: "Fire destroyed our dreams. True friendship starts our revival. Three cheers to friendship!
37 EBU"

Noh ja de Molen'i enda liigimääratlus kõlab: "smoked imp.stout'ish" Ja õlle nimi tähendab "tõus ja langus"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Sentimeetrine tumekreemikas vahukiht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvus - tuhm sügavtumepunane. Aroom on sügav, magusakas, röstpähklite ja ülekuivatatud datlite lõhnaga. Suitsuvine on ka kuskil, aga häääääääääästi kaugel.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas. Keskmaitses seguneb mõmisema ajaval moel rosin ja dattel, melass ja ülekõrvetatud pähkel, kohvikreem ja toorevõitu kakaouba. Järelmekk ... uhhh ja ohhh ... me olemine hakkab võtma ilmet. Lauale tuuaks tumedas õlles mooritud küülik ja mustade ploomide ning madeiraga hautatud kapsad. Ruumi teises otsas küpseb leelõukas faasan, mida kastetakse mustsõstraveini ja võimatult tummiseks keedetud kleepja loomapuljongiga. Kes ütles et dekadentsi leiab vaid paleedes? Kae nüüd ometigi - mõnusaimas lihtsas suure tee äärses trahtris võib saada otse keiserlikku rooga, kui vaid peremeest tunda ja ise ladna mees olla. Järelmekk toob lauale tumeda šokolaadi glasuuriga meekoogi, mida on ohtralt immutatud sellesama madeiraga.

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga MEGAtasandi rüübe! Kurjamoodi lihtsalt joodav, joviaalselt sõbralik, maitsetihe ... noh ja väga "stout'ish" nagu pruulmeistrid seda ise nimetavad - sama hästi võiks jooki nimetada tripelbockiks ... või siis üldse mingiks hübriidõlleks nagu imperial balti porter vms. Dessertõlu.
-------------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment