Monday, April 5, 2021

Aapua

Aapua (Suurupi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol

Tootjainfo: "Oled kõva kalamees, jah? Siis otseloomulikult oled sa ka mõelnud, mis tunne võib olla kalal, kui sööta haarates terav konks ta kõri lõhub? Sa tegelikult ju tead vastust, jah?
Lunasta oma patud Neptuni ees! Võta see Carolina Reaperiga rikastatud humalarüübe, mille Suurupi pruulikoja meister on sulle kokku keetnud ja joo see ära! Las su kurgu kõrvetus manab su silme ette kõik su püütud kalad, kes su konksu otsas on tundnud sama! Vabasta ennast sellest taagast, tundes kordki seda mida kalad ...
IBU 17
SHU 100 000
Drink (ice) cold"

Vana Gambrinus muidugi eirab soovitust juua midagi jääkülmalt ja avab pudeli tavatemperatuuril, ehkki igaks juhuks vannitoas :) Vahtu küll tuleb veidi tavalisest rohkem, kuid ei midagi dramaatilist - aga tänan pruulmeistrit hoiatuse eest (koduste tšilliõllede puhul puhul on see ülekarbo tüüp-probleem)

Vaht igatahes klaasist ei püsi paari sekunditki, õlle värvus aga rikub see ülekarbo muidugi lootusetult plögaseks pruuniks. Aroomis võistlevad vürts, magusus ja kohvine röst.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja aegamisi tšillivõlli üles kiskuv. Keskmaitses jõuad tunda veidi kohvist leebust, enne kui saabub kohale TŠILLI! Lõppmaitses ja järelmaitse asemel tuleb rääkida vaid kõrbest, kuivast kõrvetavast kivirannast, päikese käes katkikuivanud põldudest ja muudest kunstilistest kujunditest.

RÄMEDALT ÜLEVÕLLINE TŠILLIÕLU! Vana Gambrinus sooviks sedasama asja proovida veidi tasakaalustatumas versioonis, kus oleks kõvasti magusat ja soovitavalt ka haput ning miks mitte ka soolast, et kõike seda nelikendkaks korda rohkem nautida (nt imperial või triple gose stiilis).
Kõikvõimalikud tšillikastmed ehitatakse ju ka üles sügavusele, mitte pelgale rajule kõrvetusele ... kuigi kui nüüd lugeda uuesti pruulmeistri teksti siis ongi ju tegu omamoodi karistava masohistliku aktsiooniga, mitte õllega :) Kuna Vana Gamrbinus aga kalamees pole, siis jääks ikkagi tasakaalusoovituse juurde. Las tšillit olla samaväärselt, aga muid jalgu võiks sellel taburetil rohkem all olla kui üks!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment