Thursday, July 13, 2023

Hiiu Õlle Koda - Kassari Eripruul

Kassari Eripruul (Hiiu õlle koda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Farmhouse Ale - Saison" ja hinnang 3,24.

Tootjainfo: "Kadakal on traditsioonilisel rannarahva õlleteol äärmiselt oluline roll. Kuum kadakavesi on abiks õlleteo riistade ja nõude pesemisel. Kadakatest ehitatakse kurnanõusse ka soova ehk kurn läbi mille toimub virde nõrutamine. Sealt ka Hiiu õllele iseloomulik õrn kadakamekk. "Kassari eripruul" on raskepoolsema kehaga, krõbedam, isegi veidi rohmakas õlu. Nõrutatud läbi traditsioonilise kadakasoova, mis on jätnud õllele kergelt kadakase udumeki"

Väike lihtne pudel, sildil moosekant. Sõrmepaksune kreemika varjundiga vaht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kergelt uduselt tumekuldne. Aroom on röstine, vaigune, karamelline ja õrnalt puidune.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse - puidune, vaigune, kergelt rauane, kuivatatud maasikate ja kadakamarjade puudutusega. Lõppmaitse - kuivapoolne, vaigune, selgelt kadakane, vürtikas, rabaveene. Järelmekk - kuiv, mõru, hapukas, kuivatatud pihlakate ja iiriskommide segune, raskepoolne, raua- ja vaigusegune, õrnalt vürtsikas ja kauakestev.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusa-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusa-mõru-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Kõige suurem viga on seda tootja poolt turundada kui "pale ale" tüüpi märjukest - antud õllestiiliga pole siin praktiliselt midagi ühist. Kui panna stiilimääratluseks "amber ale with juniper", siis on kõik omal kohal ja tarbija ootused õigesti juhitud - lisaks ka kõrgendatud huvi tagatud, sest sellist stiili viljeletakse meil armetult vähe.
---
loodetavasti ka varsti Gambrinuses saada
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment