Monday, January 8, 2018

Donker och Deadly


Donker och Deadly (Beerbliotek / De Molen, Rootsi / Holland) prk 0,33 l. alc 10,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfot ei õnnestu leida

Väike purk, must-valgel sildil väljavenitatud de Moleni veski. Kollakaspruun vaht täidab pool klaasi, püsib päris kenasti ja haagib end ka tiheda jäljena klaasiseintele. Õlle värvus - täiuslikult must. Aroom on leebelt kohvine, magusakas, röstleivana ja veidi hapukas.

Esmamekk on raske, kohe vägagi raske, mõrkjas-magusakas ja keeleotsa tihkelt tervitav. Keskmaitse muutub astmeke veelgi mõrkjamaks, kuivalt tummiseks, hapukas noot hakkab meenutama midagi rukkist ... ja ehk isegi rabavee taolist rauakrobedat. Rustikaalne nagu maamõis, raske kivine hoone, mida eristab muudest taludest vaid rohmakas sammaste rida varikatuse all.

Lõppmaitse - selles on midagi naftalikku. Õline, rabane, leivane, sametine, pehme ja kuiv ühekorraga. Pikas koridoris neelab sammude kõma paks vaip, seintelt vaatavad eelmised põlvkonnad, lootes et sa suundud raamatukokku midagi asjalikku tegema ... teadmata et sa oled sinna ammu oma viskinurga sisse seadnud. Järelmekk leiab sind istumas selles tugitoolis, pilk kaugusse rännanud, mõtted kinni minevikus ja käes pooltühi klaas. Noh eks ole ka mida meenutada, nii enda kui eellaste elust, libistades pilku üle jahitrofeede ja vanamoeliste relvade. Olid ikka ajad, kas ei?

Naftaliku kehaga, õlise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga Megatasandi rüübe. Klassikaliste imp.stoutide veidi rustikaalne esindaja. Raskepärane klassika. Seda tasub endale meelde tuletada.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment