Monday, January 29, 2018

Tumšā Puse


Tumšā Puse (Malduguns, Läti) pdl 0,33 l. alc 11,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout", hinnang 95 punkti!

Tootjainfo: "Darkest side of Malduguns brewery."

Väike lihtne pudel, sildil täheloori kandev kuudaam. Algselt täis-mustalt klaasi kulgev vedelik separeerub kauni vaatemänguna tumepruuniks vahuks ja mustaks vedelikuks - seda tasub suisa vaadata!

Aroom. Jäme röstijumal astub su ninna ja teeb sinna oma koja. Lõkkel kõrvetatud vahukommid teenivad ses kojas preestrinnadena ja kohvine koorevenis voolab ambroosiana.

Esmamekk on raske ja sametine, pehme ja täidlane, sulnis ja õrnalt suitsune. Keskmaitse taandub hapukasse röstisesse nurka, kougib kõrvetatud leivakoorikuga kõrvetatud kondenspiima ja laseb püksirihma veel ühe augu võrra lõdvemaks. Järelmaitse kastab õrnsuitsuse musta ploomi korraks lagritsa-likööri ja siis sööb mõtlikul ilmel stritslikoorikut peale. Kõrnestunud rosinad on ju me kõigi lemmikud. Järelmaitse võtab kaenla alla musta rummi vaadikese ja kallab selle kohvitünni sisse tühjaks. Sest kes on öelnud, et grokki ei või kohvist keeta?

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Imp-stoudi ideaalilähedane stiilinäide. Ei mingeid krutskeid, sarvemukse ega ehalkäimise-õpetusi. Lihtsalt üks sindrima hea raskeväelane stoutide kohordist. Siia juurde peaks pakkuma vaagnatäit kurgi-tomati-paprikaviile, et värske krõpsumisega tihket matsumist tasakaalustada.
---
pilt isetehtu

No comments:

Post a Comment