Tuesday, January 30, 2018

Nisuemand


Nisuemand (Vormsi Õlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dunkelweizen" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Baieri stiilis tume nisuõlu."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnus-rõngasrist seekord kollakal foonil, nurgas ka viljavihuga daam mängukaardil. Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne punakas vask. Aroom on õrnalt karamelline, vaevuaimatava metalse kõrvaltooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas, veidi puuviljane. Keskmaitses tuleb nisuõllele omane banaanine toon, kuid see banaan on röstitud :) Lõppmaitse võtab korraks kerge pähklise poosi, teisalt aga läheneb dunkelitele enamasti omane rauasegune karedus. Järelmekk on hapuka-vaselaadse põhitooniga, keelepäral õhetab meeldiv vürtsikas kuma ja kuskilt kurgust on taas tunda grillitud banaani.

Keskmisest raskema kehaga, üle keskmise karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga Vägagi hea taseme rüübe. Kiita tasub kasvõi selle eest, et dunkelweizeneid pole (vist?) eesti väikekodades varem tehtud ja iga uue stiiliga mängimine nõuab julgust. Seda jooki võib rahulikult pakkuda nii neile, kes muidu nisuõllesid pelgavad kui ka vastupidi, nisuõlle eri tahke jahtijatele. Pakkuda koos mozarella ja röstpeedi viiludega.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment